Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οι ξηροί καρποί όταν καταναλώνονται ορθά μειώνουν τη χοληστερόλη, βοηθούν την καρδιά

Η κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίζεται με βελτίωση των τιμών της χοληστερόλης στο αίμα.
Οι προσαρμογές στη διατροφή που στόχο έχουν τη μείωση της χοληστερόλης και τη βελτίωση της κατάστασης των λιποπρωτεϊνών στο αίμα αποτελούν το θεμέλιο λίθο της πρόληψης και θεραπείας για τη στεφανιαία νόσο της καρδίας.
Η στεφανιαία νόσος της καρδίας προκαλείται από τη στένωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδίας. Ευθύνεται για στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιακή ανεπάρκεια. Δημιουργείται από την αθηρωμάτωση που είναι αποτέλεσμα της εναπόθεσης λιπιδίων όπως η χοληστερόλη και άλλων ουσιών στα τοιχώματα των αρτηριών.
Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ξηρών καρπών αποτελεί αντικείμενο εντατικών ερευνών λόγω της δυνατότητας που έχουν να μειώνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας και να μειώνουν τα λιπίδια στο αίμα.  

Πολλές επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν κατ' επανάληψη ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδίας.  
Οι ξηροί καρποί όπως μεταξύ άλλων τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια, είναι πλούσιοι σε φυτικές πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Οι φυτικές στερόλες που περιέχουν και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση χοληστερόλης από το έντερο, μπορεί να είναι μια πιθανή εξήγηση για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα που προσφέρει η κατανάλωση ξηρών καρπών.
Σε μια νέα ενδιαφέρουσα εργασία, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνιας συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα στοιχεία που προέκυψαν από 25 έρευνες σχετικά με την κατανάλωση ξηρών καρπών που έγιναν σε 7 χώρες με τη συμμετοχή 583 ανδρών και γυναικών που είχαν ψηλή και κανονική χοληστερόλη στο αίμα. 
Σε όλες αυτές τις ερευνητικές δοκιμές, υπήρχε μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε ξηρούς καρπούς. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη αίματος. Οι συμμετέχοντες στις έρευνες έπρεπε να καταναλώνουν κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών κάθε μέρα. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν τα ακόλουθα στα άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς:
  1. Μείωση 5,1% κατά μέσο όρο της ολικής συγκέντρωσης της χοληστερόλης αίματος
  2. Μείωση 7,4% της κακής χοληστερόλης LDL
  3. Μείωση 8,3% της σχέσης LDL προς HDL που αντιπροσωπεύει την καλή χοληστερόλη αίματος
  4. Μείωση 10,2% στα τριγλυκερίδια αίματος σε άτομα που είχαν αρχικά αυξημένα τριγλυκερίδια, τουλάχιστον 150 mg/dl. Σε άτομα με χαμηλότερα τριγλυκερίδια δεν παρατηρήθηκε κάτι ανάλογο
  5. Οι επιδράσεις των ξηρών καρπών στα λιπίδια αίματος είχαν σχέση με την ποσότητα κατανάλωσης
  6. Τα διάφορα είδη ξηρών καρπών είχαν ανάλογη επίδραση στη μείωση των λιπιδίων αίματος
  7. Τα ποσοστά της μείωσης των λιπιδίων αίματος ήσαν σημαντικά μεγαλύτερα σε άτομα που αρχικά είχαν ψηλότερη LDL χοληστερόλη, σε άτομα με χαμηλό δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή δεν ήσαν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι) και σε άτομα που ακολουθούσαν δυτικού τύπου δίαιτα (που ως γνωστό είναι λιγότερο υγιεινή)
Τα αποτελέσματα αυτά στηρίζουν τη θέση ότι η συμπερίληψη ξηρών καρπών σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα, μπορεί να προσφέρει πολλά.
Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν ένα πλήρες τρόφιμο που καταναλώνεται από τους ανθρώπους από την αρχή της ιστορίας.
Η προσεκτική κατανάλωση τους, με μέτρο, σε φυσική μορφή, χωρίς επιπρόσθετο αλάτι, ζάχαρο ή άλλες ποικιλόμορφες επικαλύψεις, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για την υγεία μας και ιδιαίτερα για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου της καρδίας.    
πηγή: medlook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin