Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Στέβια: ο γλυκός φίλος μας

Η στέβια (Stevia Rebaudiana) είναι ένα µικρό φυτό που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1887 από τον φυσιοδίφη Bertoni στα υψίπεδα της Παραγουάης. Φυτρώνει ελεύθερα στην Κεντρική και Νότια Αµερική και ήταν γνωστό εδώ και εκατοντάδες χρόνια στους γηγενείς πληθυσµούς ως γλυκαντικό –καθώς τα φύλλα της περιέχουν διάφορες, φυσικές, γλυκαντικές ουσίες (γλυκοζίτες στεβιόλης)- αλλά και θεραπευτικό βότανο. Μάλιστα, οι Ινδιάνοι Guarani της Παραγουάης την ονοµάζουν «Ka’a He’e» (γλυκό φύλλο).

«Ανακαλύφτηκε» ξανά από τους Ιάπωνες το 1970, όταν άρχισε η καλλιέργεια του φυτού, και τα εκχυλίσµατα στέβιας έγιναν το βασικό υποκατάστατο της ζάχαρης µε µερίδιο αγοράς πάνω από 40%. Στις ΗΠΑ, η στέβια εγκρίθηκε το 1995 και ακολουθώντας µια συνεχώς ανοδική πορεία σήµερα κατέχει τη δεύτερη θέση ανάµεσα στα υποκατάστατα της ζάχαρης. Τα τελευταία χρόνια ύστερα από τη ζήτηση που έχει γνωρίσει, η καλλιέργεια της στέβιας επεκτάθηκε στην Ασία και σε άλλες χώρες του κόσµου. Εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησε η καλλιέργειά της και στην Ελλάδα και συγκεκριµένα σε αρκετά αγροκτήµατα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Σε ποιους απευθύνεται;
 Χάρη στα πολλαπλά οφέλη της για την υγεία, πολλοί χαρακτηρίζουν τη στέβια ως το «φυτό της νέας χιλιετίας». Η στέβια υποκαθιστά τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά στο πλαίσιο ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ µπορεί να χρησιµοποιηθεί και από άτοµα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν ζάχαρη, όπως οι διαβητικοί και οι υπέρβαροι.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίµων (EFSA) τον Απρίλιο του 2010 ανακοίνωσε ότι, τοξικολογικά, οι γλυκαντικές ουσίες (γλυκοζίτες στεβιόλης) που εξάγονται από τα φύλλα του φυτού στέβια είναι τελείως ασφαλείς για την ανθρώπινη υγεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Νοεµβρίου 2011, ενέκρινε τη στέβια ως ασφαλές τρόφιµο για κατανάλωση (Commission Regulation (EU) No 1131/2011).


TIP
 Το EryStevio της Deligios προέρχεται από επιλεγµένα µέρη του φυτού στέβια από τα οποία εξάγεται το εκχύλισµα στέβιας µε την υψηλότερη καθαρότητα (97%) και την καλύτερη γεύση. Είναι κατάλληλο και για διαβητικούς. Ιδανικό και για όσους υιοθετούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ή επιθυµούν να ελέγξουν το βάρος τους. www.deligios.com


Μορφές στέβιας
Η στέβια, ανάλογα µε τον τρόπο κατεργασίας της, διατίθεται σε πέντε βασικές µορφές:
• Φρέσκα φύλλα
• Αποξηραµένα φύλλα
• Εκχυλίσµατα στέβιας σε σκόνη
• Υγρά συµπυκνώµατα στέβιας
• Άλλες µορφές (Στέβια Blends)

Συνδυασµός στέβιας και ερυθριτόλης
Λόγω της πολύ γλυκιάς γεύσης της και για να είναι πρακτική στη χρήση της, η στέβια συνδυάζεται µε άλλα συστατικά, όπως η µαλτοδεξτρίνη ή η ερυθριτόλη. Ο συνδυασµός της µε την ερυθριτόλη εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, τα µοναδικά οφέλη των δύο αυτών φυσικών συστατικών και δηµιουργεί το ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης: φυσικό, µε µηδέν θερµίδες και υπέροχη γεύση που µοιάζει πολύ µε της ζάχαρης, κατάλληλο για συνταγές.

ΠΗΓΗ: SUNDAY VITALITY
agelioforos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin