Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Τα βότανα βοηθούν τον οργανισμό μας

Ένα αφέψημα από μείγμα μπαχαρικών και βοτάνων κλείνει μέσα σε ένα φλιτζάνι το άρωμα και τη γεύση τους, και σας προστατεύει από το στρες, στην καλή πέψη, τονώνει τη μνήμη μου ενώ με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει συμβάλλει στην αντιγήρανση. Τα βότανα μπορείτε να τα βρείτε παντού αφού η Ελληνική φύση είναι γεμάτη από αυτά και με σχεδόν μηδαμινό κόστος να κάνετε ένα δώρο υγείας, ευεξίας και αντιγήρανσης στον οργανισμό σας.

Οι ειδικοί για το αναπνευστικό σύστημα προτείνουν το θυμάρι. Περιέχει συστατικά με έντονη αντιμικροβιακή δράση έναντι βακτηρίων όπως η Λιστέρια, το οποίο αναπτύσσεται σε νωπά και κατεψυγμένα κρέατα και πουλερικά, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά αλλά και σε ωμά λαχανικά. Πλούσιο επίσης σε αντιοξειδωτικά, κυρίως σε φαινόλες, Λειτουργεί ως σπασμολυτικό, διουρητικό, αντιβιοτικό αλλά και επουλωτικό. Βοηθά στη ρύθμιση του γυναικείου κύκλου, θεωρείται εξαιρετικό για τη χώνεψη, ενώ αξιόλογη είναι η δράση του και στο αναπνευστικό σύστημα.


Ωστόσο για το στομάχι είναι ιδανικό το χαμομήλι. Περιέχει κουμαρίνες, διάφορα φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, χαμαζουλένιο, αιθέρες, κ.ά. με αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονωδεις, αντισπασμωδικές, ηρεμιστικές, αντι-ελκωδείς, αντιικές και υποουραιμικές ιδιότητες. Σε κλινικές μελέτες τα εκχυλίσματα του χαμομηλιού αναφέρεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές, αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες στον ανθρώπινο στόμαχο και δωδεκαδάκτυλο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε προ διετίας ανάλυση μερικών μελετών, σε μία από τις οποίες είχαν εξεταστεί υγιή βρέφη, ηλικίας 2 έως 8 εβδομάδων που υπέφεραν από κολικούς. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως όσα έπιναν χαμομήλι μείωσαν τους κολικούς.


Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου 

zougla gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin