Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Οι ξηροί καρποί και ιδιαίτερα τα καρύδια στην υπηρεσία της καρδιάς

Πολλές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουν  ότι η κατανάλωση 30γρ.  ξηρών καρπών, 4-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία  νόσου – έως  και 40%.
Το FDA, με βάση στοιχεία που είχαν προκύψει μέχρι το 2003, εξέδωσε  επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία  η κατανάλωση συγκεκριμένων ξηρών καρπών  (αμύγδαλα,  φουντούκια,  φιστίκια Αιγίνης, φιστίκια,  καρύδια), θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Πιο πρόσφατα, ερευνητές από το Loma Linda University δημοσίευσαν μία  μετά-ανάλυση  από 25 μελέτες,  που διερεύνησαν την σχέση μεταξύ της κατανάλωση ξηρών καρπών και των επιπέδων  των λιπιδίων του αίματος.   Διαπίστωσαν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 60γρ. ξηρών καρπών  την ημέρα,  μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα τους, κατά μέσο όρο περίπου 10 mg / dl.

Υπάρχουν διάφοροι άλλοι λόγοι για τους οποίους οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι ωφέλιμοι στην προστασία από τη στεφανιαία νόσο.  Εκτός από τα  ακόρεστα λιπαρά  οξέα και τις  φυτικές ίνες, που περιέχουν και  τα οποία μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης,   οι ξηροί καρποί,  περιέχουν επίσης και αργινίνη,   πρόδρομη ουσία του  νιτρικού οξέως,  η οποία φτιάχνεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και  προκαλεί χάλαση των αιμοφόρων αγγείων και εμποδίζει την πήξη του αίματος.
Ακόμη,   μερικοί ξηροί καρποί – ιδιαίτερα τα καρύδια – περιέχουν α-λινολενικό οξύ,  το οποίο συμβάλει  στην προστασία από  καρδιακές παθήσεις.

Ναι μεν αλλά:
Παρόλα αυτά, ενώ οι ξηροί καρποί μπορεί είναι ωφέλιμοι θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τα παρακάτω:
  • Oι Ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Μια χούφτα ξηρών καρπών,  περιέχει περίπου 150 θερμίδες. Έτσι, ενώ θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μια σωστή διατροφή – ευεργετική για την καρδιά σας,  δεν πρέπει απλά να τους προσθέσετε, στη διατροφή σας αλλά να τους  προσθέσετε στη θέση μίας άλλης πηγής θερμίδων. Σε αντίθετη περίπτωση, τα οφέλη από την κατανάλωση των ξηρών καρπών θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από την αύξηση της περιφέρειας μέσης.
  • Οι ξηροί καρποί με γλυκιά επικάλυψη προσθέτουν ακόμη περισσότερες θερμίδες στη διατροφή σας.
  • Οι αλατισμένοι ξηροί καρποί μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση.
  • Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας περιέχουν ένα σχετικά μεγάλο ποσό  κορεσμένων λιπαρών οξέων, και δεν θα πρέπει να επιλέγονται  να προστεθούν στην διατροφή σας.
Πώς να προσθέσετε ξηρούς καρπούς στη διατροφή σας με σωστό τρόπο:
  • Οι απλοί ξηροί καρποί είναι οι καλύτεροι – να μην  επικαλύπτονται με τίποτα, και να μην είναι  αλατισμένοι.
  • Για να αποφύγετε την αύξηση σωματικού βάρους από την προσθήκη στην διατροφή σας ξηρών καρπών, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς, στη θέση άλλων τροφίμων.  Υποψήφια  τρόφιμα που μπορείτε να  εκτοπίσετε από τη διατροφή σας και να τα αντικαταστήσετε με 1-2 κ.σ. ξηρών καρπών είναι: πατατάκια, βούτυρο, γλυκά, παγωτά, και λοιπά επεξεργασμένα τρόφιμα (τα περισσότερα από τα οποία είναι φορτωμένα με κακά λιπαρά οξέα).
  • Προσθέστε μερικούς καρπούς στις σαλάτες σας,  στα ζυμαρικά κλπ.
  • Επιλέγοντας δημητριακά που περιέχουν ξηρούς καρπούς είναι μία καλή επιλογή, αλλά βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν είναι περιέχει κορεσμένα λιπαρά ή τρανς-λιπαρά οξέα, όπως πολλές επεξεργασμένες τροφές περιέχουν. Μην ξεχνάτε πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων.
πηγή: balancediet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin