Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ... ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ...

Καταιγισμός θερμίδων, χαρακτηρίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Γλυκά, κρέατα και αλκοόλ, σε συνδυασμό με καθισιό, δημιουργούν προϋποθέσεις για συσσώρευση περιττών κιλών. Ένας διατροφικός οδηγός για τις γιορτές, αποτυπώνει το…βουνό των θερμίδων και μας θέτει προ των ευθυνών μας, σε ενδεχόμενες υπερβάσεις.




ΤΡΟΦΗ        ΠΟΣΟΤΗΤΑ    ΘΕΡΜΙΔΕΣ


Μελομακάρονο Ένα κομμάτι 140
Κουραμπιές Ένα κομμάτι 160
Βασιλόπιτα Μέτριο κομμάτι 380
Τσουρέκι Κομμάτι μεγάλο 210
Δίπλες Μία μεγάλη 75
Κρέπες με σοκολάτα Μία 270
Σοκολάτα γάλακτος 100 γραμμάρια 600
Σοκολατάκι τρούφα Ένα 55
Γαλοπούλα βραστή Μερίδα 250
Γαλοπούλα γεμιστή Μερίδα 450
Αρνί σούβλας μπούτι Μερίδα 320
Αρνί φούρνου Μερίδα 550
Αρνί φούρνου με πατάτες Μερίδα 720
Μοσχάρι κιμάς ρολό Δύο λεπτές φέτες 280
Μοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες Μερίδα 650
Χοιρινό λουκάνικο, ψητό Ένα κομματάκι 40
Χοιρινή μπριζόλα σχάρας Μία 350
Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες Μερίδα 780
Κοτόπουλο λεμονάτο με πατάτες Μερίδα 480
Κοτόπουλο ψητό στη σούβλα Μερίδα 230
Πατάτες βραστές Μία 100
Πατάτες πουρέ Μερίδα 240
Πατάτες τηγανητές Δέκα 220
Πατάτες φούρνου Μερίδα 430
Πατάτες ογκρατέν Κομμάτι μέτριο 380
Ψωμί ολικής άλεσης Μία φέτα 75
Ψωμί πολύσπορο Μία φέτα 88
Κρασί λευκό Ένα ποτήρι 60
Κρασί κόκκινο Ποτήρι 80
Κρασί ρετσίνα Ποτήρι 70
Βότκα Ποτήρι 176
Ουίσκι Ποτήρι 110
Κονιάκ Ποτήρι 100
Μπύρα μαύρη Ποτήρι μεγάλο 170
Μπύρα ξανθή Ποτήρι μεγάλο 120
Σαμπάνια Ποτήρι 150
(dimitratdiet.blogspot.gr)
Κάθε χρόνο τα ίδια. Πριν τις γιορτές, υπόσχεστε, πως αυτή τη φορά δεν θα πάρετε ούτε ένα περιττό κιλό όμως, όταν ζυγίζεστε μετά την Πρωτοχρονιά, ο δείκτης της ζυγαριάς άλλα δείχνει... Τι πρέπει να κάνετε, για να μην επαναλάβετε και φέτος τα ίδια λάθη;

Το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι από τη φύση του πληθωρικό. Και εσείς, δε διανοείστε να σηκωθείτε από την καρέκλα σας, αν πρώτα δεν τιμήσετε όλα τα εορταστικά πιάτα! Υπάρχει λύση για να μπει «φρένο» στην αλόγιστη κατανάλωση φαγητού στην οποία επιδίδεστε κάθε χρόνο;

Φυσικά και υπάρχει, και ακούει στο όνομα: εγκράτεια. Όσο και αν κάτι τέτοιο σας φαίνεται ακατόρθωτο, δεν έχετε παρά να συγκρατήσετε τον εαυτό σας και με έκπληξη θα διαπιστώσετε, πως τα αποτελέσματα θα είναι κάτι παραπάνω από θεαματικά. Ωστόσο, καλό θα είναι, πριν κάτσετε εφέτος στο γιορτινό τραπέζι, να γνωρίζετε από πριν, τι έχετε να αντιμετωπίσετε…

 

Γαλοπούλα: άπαχη αλλά με παγίδες
Το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο πιάτο κάθε εορταστικού τραπεζιού, αποτελεί ίσως και τον υγιεινότερο μεζέ, που θα απολαύσετε. Η γαλοπούλα, που δυστυχώς, δεν περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιό μας αλλά πολλοί την απολαμβάνουν μόνο μέσα στις γιορτές, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο άπαχα πουλερικά και γι’ αυτό την προτιμούν και στις δίαιτες.

Συν: χαμηλά λιπαρά, υπέροχη γεύση, χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Αλλά το βασικότερο είναι, πως περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά (κάλιο, βιταμίνες και φώσφορο), που δίνουν στον οργανισμό ενέργεια, ωφελούν τα οστά και την καρδιά.

Πλην: τα λιπαρά της γαλοπούλας είναι «κρυμμένα» στην τραγανή πέτσα της. Φροντίστε λοιπόν να την φάτε αφού έχετε αφαιρέσει την πέτσα. Επίσης, ένα ακόμη αρνητικό της είναι, πως συχνά συνοδεύεται από γευστική αλλά ιδιαίτερα παχυντική γέμιση (συνήθως με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες, κιμά και κάστανα), που πρέπει να καταναλώσετε με μέτρο-το πολύ 2-3 κουταλιές...

Πατάτες: η γαρνιτούρα και το «καμουφλάζ»...

Το μεγάλο βαθύ μπολ με τις πατάτες αποτελεί απαραίτητο συστατικό του εορταστικού τραπεζιού. Πρόκειται για την καλύτερη-και συνηθέστερη- γαρνιτούρα της γαλοπούλας και προτιμώνται από μικρούς και μεγάλους.

Συν: οι αγαπημένες πατάτες αποτελούν πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών. Πλούσιες σε υδατάνθρακες, βιταμίνη C και κάλιο, οι πατάτες, ευεργετούν τον οργανισμό σας σε κάθε μπουκιά.

Πλην: σπάνια έως ποτέ, θα συναντήσετε βραστές πατάτες στο εορταστικό τραπέζι-που αποτελούν και την ιδανικότερη και πιο υγιεινή επιλογή. Συνήθως, σερβίρονται ψημένες στο φούρνο (μια εξίσου καλή επιλογή) ή τηγανητές-που αποτελούν και την πιο βεβαρημένη θερμιδικά επιλογή, που μπορείτε να κάνετε. Λόγω του εορταστικού χαρακτήρα της ημέρας, ενδέχεται να τις συναντήσετε ψημένες στο φούρνο μεν αλλά με τη συνοδεία τυριών, κρέμας γάλακτος, ζαμπόν, μπέϊκον κ.α., άρα υπολογίστε, πως κάθε μπουκιά ισοδυναμεί με μια μικρή θερμιδική «βόμβα»...

Φέτα ή άλλα αγαπημένα τυριά: η βασίλισσα του τραπεζιού

Η «βασίλισσα» των ελληνικών τυριών δεν λείπει σχεδόν από κανένα εορταστικό τραπέζι. Νόστιμη και ιδιαίτερη, η φέτα συνοδεύει τις σαλάτες και τη γαλοπούλα, ολοκληρώνοντας ένα πλουσιοπάροχο γεύμα.

Συν: πρωτεϊνες, βιταμίνες και ασβέστιο σε κάθε μπουκιά είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της φέτας. Απαραίτητη για την καλή λειτουργία των οστών και του οργανισμού γενικότερα, η φέτα, δικαίως κρατά τα πρωτεία σε κάθε μας γεύμα.

Πλην: η υψηλή περιεκτικότητά της σε λιπαρά, που συχνά αγγίζουν το 25% αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους, που πρέπει να κρατήσετε την κατανάλωσή της σε λογικά επίπεδα.

Ποτά: τα must του τραπεζιού της γιορτής και οι επιπτώσεις τους

Γιορτές και αλκοόλ είναι δυστυχώς αλληλένδετα στοιχεία. Πολλοί προφασίζονται το εορταστικό κλίμα προκειμένου να κάνουν καταχρήσεις στο ποτό, όχι μόνο επιβαρύνοντας την υγεία τους αλλά και ανεβάζοντας αισθητά το δείκτη της ζυγαριάς τους.

Συν: το αλκοόλ σε μικρές και λογικές ποσότητες (1-2 ποτηράκια το μέγιστο) ωφελεί την υγεία της καρδιάς και προστατεύει τα αγγεία. Κυρίως το κόκκινο κρασί, θεωρείται, πως έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό αν καταναλώνεται με μέτρο.

Πλην: η λογική κατανάλωση και το μέτρο, είναι έννοιες που δυστυχώς, δεν υπάρχουν στην εορταστική μας καθημερινότητα. Έτσι, ο χρυσός κανόνας, που θέλει να βάζουμε «φρένο» στα 2 ποτηράκια κρασιού ή μπύρας, δεν εφαρμόζεται ποτέ. Και αν στην υπερκατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του εορταστικού τραπεζιού, προσθέσετε και τη γενικότερη κατανάλωση ποτού τις υπόλοιπες ημέρες των γιορτών, υπολογίστε, πως ενδέχεται να πάρετε 2-3 κιλά μόνο από την πληθώρα οινοπνευματωδών ποτών...ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Αν γνωρίζετε που να θέσετε τα όριά σας, ώστε να κρατήσετε μια διατροφική ισορροπία, είναι σίγουρο πως θα περάσετε ανώδυνα αυτές τις ημέρες, έτσι ώστε και να απολαύσετε τα διάφορα γλυκίσματα, να μην αυξήσετε το βάρος σας!!!

Τι πρέπει να προσέξουμε ώστε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή τις ημέρες των Χριστουγέννων;


Διασκεδάστε και απολαύστε το γιορτινό τραπέζι, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των γιορτών. Η απόλαυση των παραδοσιακών γευμάτων με την οικογένεια και τους φίλους σας δεν σημαίνει ότι απαρνείστε τις υγιεινές διατροφικές συνήθειές σας. Απολαύστε τις γιορτές με «μέτρο» στο φαγητό και το ποτό. Η περίφημη Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα αποτελεί από μόνη της ένα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες γεύμα. Η γαλοπούλα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Η γέμισή της με ρύζι, λίγο συκώτι, κουκουνάρι, κάστανα, σταφίδες και ρόδι την κατατάσσει σε ένα άριστο γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας. Συνοδέψτε την με πράσινη σαλάτα λαχανικών και θα έχετε το ιδανικό γεύμα.

Μειώστε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσετε στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό θα το καταφέρετε τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Να θυμάστε, το αίσθημα της πείνας μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την ισχυρότερη θέληση σας για εγκράτεια!

Σίγουρα είναι δύσκολο να αποφύγετε το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνετε κατάχρηση. Για να ξεδιψάσετε προτιμήστε να πιείτε νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες. Επιπλέον η υπερκατανάλωσή του δεν καταστρέφει την υγεία μόνο αυτού που το καταναλώνει, αλλά και τους γύρω του. Η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα με το αυτοκίνητο αλλά και παρεξηγήσεις.

Ξεχάστε την νοοτροπία ότι η αφαγία ωφελεί! Η στέρηση από τα παραδοσιακά γιορτινά φαγητά και γλυκά ή το αίσθημα των ενοχών όταν τα απολαμβάνετε, δεν αποτελεί υγιεινή στρατηγική διατροφής. Μία ισορροπημένη διατροφή αποτελείται συνήθως από πέντε ημερήσια γεύματα. Καλό είναι να μην παραλείπουμε κανένα γεύμα μας γιατί σε αυτή την περίπτωση καταναλώνουμε ασυναίσθητα μεγαλύτερες ποσότητες και ειδικά το βράδυ, που τότε συνήθως έρχεται στην επιφάνεια όλη η κούραση της ημέρας και το στομάχι διαμαρτύρεται.

Στις γιορτές είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγουμε τα γλυκά. Αρκεί να θέσουμε ένα όριο στον εαυτό μας, ένα με δύο γλυκίσματα την ημέρα, κατά προτίμηση μελομακάρονα που είναι λιγότερο λιπαρά και δίνουν τις λιγότερες θερμίδες από άλλα γλυκά όπως ο κουραμπιές και η πάστα.
Μην παραλείπετε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, η λήψη νερού πολλές φορές δημιουργεί και μία αίσθηση κορεσμού με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε μικρότερες μερίδες γευμάτων.
Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων.

Είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια, ότι κατά τη διάρκεια των εορτών - από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και τα μέσα Ιανουαρίου – αυξάνεται η προσέλευση των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων. Κατά προτεραιότητα παρατηρείται αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα, στηθαγχικά επεισόδια, επιδείνωση της πίεσης), εμφάνιση οξέων ή επιδείνωση γνωστών γαστρεντερικών προβλημάτων (γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα, κολίτιδες), απορύθμιση μεταβολικών νόσων με κυρίαρχο των Σακχαρώδη Διαβήτη.

Τα Χριστούγεννα κρύβουν διατροφικές… παγίδες: γι αυτό και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ανακοινώνει ότι θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά, παρόλα αυτά δίνει στους καταναλωτές «χρυσές» συμβουλές, έτσι ώστε να μην πέσουν θύματα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΕΞΗΣ...

Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Οι αγορές τροφίμων από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές θα πρέπει να αποφεύγονται συστηματικά, διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορεί να παραπλανήσουν τον καταναλωτή και να προκαλέσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα στην υγεία του.
Να αγοράζουν πουλερικά και κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες – ψυγεία και όχι αυτά που βρίσκονται εκτός ψυγείου, κρέμονται από τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό, στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου απ” όπου προμηθεύονται τα πουλερικά, τα κρεατικά και άλλα ευαλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κλπ).
Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
Ο καταναλωτής πρέπει πάντα να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα του κρέατος και να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Για όλα τα σφάγια αμνοεριφίων εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «ELLAS» ή «ΕL».
Για τα σφάγια αμνοεριφίων που προέρχονται από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι χρώματος «τυρκουάζ» ( «λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133) ή «ερυθρό» ( «ερυθρό Allura», χρωστική Ε 129 ) και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου θα πρέπει να αναγράφονται τα αρχικά του ονόματος της κοινοτικής χώρας προέλευσης.
Τα σφάγια αμνοεριφίων εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό» (χρωστική Ε 155), δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή) και σφραγίδα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
Τα σφάγια βοοειδή θα πρέπει, πέραν της σφραγίδας καταλληλότητας, να συνοδεύονται από πρόσθετη επισήμανση με τη μορφή ειδικής αδιάβροχης ετικέτας η οποία να είναι σταθερά προσαρτημένη επί του σφάγιου. Η πρόσθετη αυτή επισήμανση των βοοειδών θα πρέπει να περιλαμβάνει τον κωδικό αναγνώρισης του ζώου, την ημερομηνία σφαγής, τη χώρα γέννησης, τη χώρα εκτροφής και τη χώρα σφαγής του ζώου. Στην περίπτωση δε κρέατος βοοειδών που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφάγηκαν στην Ελλάδα θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα «χώρα καταγωγής Ελλάδα» και η ετικέτα να έχει πλαίσιο χρώματος «μπλε του ουρανού».
Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), χωρίς πούπουλα και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.

Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «βιολογικής εκτροφής» κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.

Και τα θηράματα θέλουν προσοχή!

Τις ημέρες αυτές συνηθίζεται η πώληση σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων. Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι γδαρμένα και εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας συσκευασίας και ανάλωσης.




Τα «μυστικά» των γαλακτοκομικών προϊόντων & του καλού αβγού



• Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή. Επίσης, η ημερομηνία ανάλωσης (λήξης) θα πρέπει να αναγράφετε επάνω στη συσκευασία.
• Η κοπή των τυριών (σε φέτες, κομμάτι κλπ) θα πρέπει να γίνεται παρουσία του πελάτη.
• Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο.
• Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα και πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους από αυτούς των γαλακτοκομικών.
• Η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνεται από την ορθότητα των παραμέτρων που αναγράφονται στη συσκευασία. Στην περίπτωση των αβγών που πωλούνται χύμα πρέπει να ελέγχουμε : (α) την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, (β) την κατηγορία ποιότητας, (γ) την κατηγορία βάρους και (δ) τη μέθοδο εκτροφής. Τα αβγά, επίσης, σημαίνονται με τον κωδικό του παραγωγού.
• Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη ράτσα της κότας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
• Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αβγού.
• Αποφεύγετε να αγοράζετε αβγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
• Αποφεύγετε να καταναλώνετε αβγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
• Για τη καλή συντήρηση των αβγών που αγοράζετε μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

• Μετά το βρασμό τους τα αβγά διατηρούνται υποχρεωτικά στο ψυγείο.


Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την αγορά των γλυκών και της σοκολάτας!


• Για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων ζαχαροπλαστικής θα πρέπει τα προϊόντα αυτά να διατηρούνται στο ψυγείο, με τις σωστές θερμοκρασίες συντήρησης, λόγω του ευαλοίωτου χαρακτήρα αυτών των προϊόντων.
• Εξετάζετε προσεχτικά την επισήμανση στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ιδιαίτερα σε εκείνα που περιέχουν σοκολάτα για να διαπιστώσετε εάν πρόκειται για πραγματική ή για «απομίμηση σοκολάτας», κυρίως για αποφυγή παραπλάνησης και κερδοσκοπίας και όχι για λόγους υγιεινής.


Επειδή τις ημέρες αυτές παρασκευάζονται και μαγειρεύονται περισσότερα τρόφιμα από αυτά που άμεσα καταναλώνονται, συνιστάται τα μαγειρεμένα φαγητά να μην μένουν εκτός ψυγείου περισσότερο από 2 ώρες. Η δε αποθήκευσή τους να γίνεται πάντοτε σε κλειστούς περιέκτες μακριά από νωπά τρόφιμα», προειδοποιεί ο Ε.Φ.Ε.Τ.

http://dimitratdiet.blogspot.gr/2012/11/blog-post_30.html 
'

Οι παραδοσιακές λιχουδιές των Χριστουγέννων

Τρώγοντας υγιεινά για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής τα Χριστούγεννα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin