Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Το χανιώτικο κάστανο στον... δρόμο για προϊόν ΠΟΠ

Θα προωθηθεί άμεσα η υποψηφιότητά του στην ΕΕ για αναγνώριση.
Η πρόταση για την αναγνώριση του «Ορεινού Κάστανου Χανίων  Κρήτης» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), θα εξεταστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα προωθηθεί το ταχύτερο στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Τη δέσμευση αυτή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη εξασφάλισαν σήμερα Τρίτη ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Χανίων.

Ο κ. Σκουλάκης παρέδωσε στον υπουργό τον φάκελο με την ολοκληρωμένη μελέτη για την αναγνώριση του επονομαζόμενου «Ορεινού Καστάνου Χανίων Κρήτης», ως προϊόν ΠΟΠ.

Τα γνωστά για το εύκολο ξεφλούδισμά τους κάστανα Χανίων διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία, είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά  και διακρίνονται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οπως επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης «πρόκειται για μια από τις εξαιρετικές ποικιλίες καστανιάς στη χώρα μας».
tovima gr
4/12/12 

1 σχόλιο:

  1. Χανιά: Διαμαρτυρία καστανοπαραγωγών για καταστροφή της φετινής σοδειάς....

    Σημαντική μείωση στα εισοδήματά τους, καταγράφουν οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων, καθώς, όπως υποστηρίζει ο συνεταιρισμός τους, η ασθένεια του έλκους της καστανιάς έχει ήδη προσβάλει 45% των δέντρων. Η μεγαλύτερη, δε, καταστροφή παρουσιάζεται στην περιοχή του «Σέμπρωνα» και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Νίκο Μπομπολάκη, οφείλεται στην αδυναμία να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς.

    Όπως υποστηρίζει ο συνεταιρισμός καστανοπαραγωγών, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμα δύο εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ για όλη τη χώρα, ποσό που δεν αποδόθηκε, λόγω του ότι δεν κατέστη δυνατός ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων Γεωργίας και Οικονομικών, για τη δημοπράτηση του προγράμματος.

    Για την Τετάρτη, 10 Απριλίου, το πρωί, οι καστανοπαραγωγοί των Χανίων προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από τα γραφεία της αντιπεριφέρειας.

    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=269631
    6/4/13

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Blog Widget by LinkWithin