Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Καλλιέργειες: Εποχή για... σκληρά καρύδια!

Η καρυδιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα με το όνομα «καρύα» και η επιστημονική της ονομασία «Juglans» προέρχεται από τις λέξεις «Jovis glans» που σημαίνουν «βάλανος του Δία». Χάρη σε διατάγματα του Καρόλου του Μεγάλου, διαδόθηκε γρήγορα στον Ευρωπαϊκό Βορρά. Το φυλλοβόλο αυτό δέντρο της οικογένειας των Καρυωδών, με 55 περίπου είδη, θεωρείται αιωνόβιο. Φτάνει σε ύψος τα 12 - 30 μ., έχει ελεύθερη ανάπτυξη με δυνατά κλαδιά, ενώ τα φύλλα του είναι μεγάλα και σύνθετα, καθώς χωρίζονται σε πιο μικρά φύλλα με ευχάριστη μυρωδιά.

Ανθίζει τον Απρίλιο - Μάιο και ο καρπός, το καρύδι, έχει σχήμα ωοειδές ή σφαιρικό. Αρχικά το περικάρπιο είναι πράσινο, όμως με το χρόνο σκουραίνει και σκληραίνει διαμορφώνοντας το εξωτερικό ενδοκάρπιο ή κέλυφος, το οποίο είναι σκληρό και ξυλώδες. Μέσα στο κέλυφος βρίσκουμε την ψίχα, η οποία χωρίζεται σε τέσσερις λοβούς με μεμβρανώδη ημιδιαφράγματα.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η καρυδιά ευδοκιμεί σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, από την Θράκη ως την Κρήτη, αρκεί η περιοχή φύτευσης να έχει ηλιοφάνεια και να μην είναι παγετόπληκτη. Η καλύτερη απόδοση παραγωγής, παρατηρείται σε μέρη με δροσερό και υγρό κλίμα. Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, καθώς οι ρίζες του δέντρου είναι μεγάλες και δυνατές και φτάνουν έως βαθιά σε διαπερατά από το νερό εδάφη. Η καρυδιά είναι δένδρο καλοσχηματισμένο από την φύση του και δεν κλαδεύεται παρά μόνο στην αρχή μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό ύψος κορμού. Αργότερα σε μεγάλη ηλικία ίσως χρειαστεί από καιρό σε καιρό αραίωμα των κλαδιών και πάντα προς το τέλος του καλοκαιριού.
Στις εντατικές καλλιέργειες, οι καρυδιές φυτεύονται αρχικά σε αναλογία 13 - 18 δέντρα/στρεμμ. και αραιώνονται σε 8 - 13 δέντρα, όταν με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται συνωστισμός. Η καρυδιά είναι δέντρο που καλλιεργείται τόσο για τον καρπό της, όσο και για την εκμετάλλευση του ξύλου της.
Οι νεότερες ποικιλίες καρποφορούν για πρώτη φορά στα 5 - 8 χρόνια και παράγουν περίπου 250 κιλά/στρεμμ. Φυτείες σε σχετικά φτωχά εδάφη, παράγουν 150 - 225 κιλά/στρεμμ., ενώ σε καλά καλλιεργημένες περιοχές παράγουν 650 - 750 κιλά/στρεμμ. Η περσινή τιμή παραγωγού για καρπό με κέλυφος ήταν 2 - 4 ευρώ/κιλό ανάλογα με το μέγεθος του καρυδιού και 10 - 11 ευρώ/κιλό για την καρυδόψιχα. Το ξύλο της καρυδιάς είναι από τα πιο ακριβοπληρωμένα, εξαιτίας της ανθεκτικότητας και της ελαστικότητάς του και χρησιμοποιείται στην ξυλογλυπτική και στην κατασκευή καλής ποιότητας επίπλων. Όμως επειδή αυτή η οικονομική απόδοση έρχεται μετά από 20 - 25 χρόνια, θα λέγαμε ότι η καλλιέργεια της καρυδιάς συστήνεται στους υπομονετικότερους των επενδυτών που θα ήθελαν να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα στα παιδιά τους. Τέλος να αναφέρουμε πως την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή καρυδιού κατέχει η Κίνα και ακολουθούν οι ΗΠΑ,το Ιράν και η Τουρκία. Στην Ε.Ε., η Γαλλία αποτελεί την πιο σημαντική χώρα παραγωγής και μεταποίησης και ακολουθούν η Ρουμανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 700.000 στρεμμ. περίπου, η ετήσια παραγωγή είναι 25.000 τόνοι και φυσικά... εισάγουμε!
  • Tip
    Η καρυδιά θεωρείται δένδρο πυροπροστασίας, γιατί λόγω της υγρασίας του δεν καίγεται εύκολα και κυρίως δεν αναμεταδίδει τη φωτιά!
ΝΙΚΗ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
kefala_niki@yahoo.com

www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin