Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Στα ύψη η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος. 60 κιλά τρώνε ετησίως οι Γερμανοί

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος. Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στις αναπτυσσόμενες χώρες με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.
Η αγροτική οικονομία προκαλεί τεράστια προβλήματα στο περιβάλλον. Σε ποιο βαθμό καταδεικνύει ο λεγόμενος «Άτλας του κρέατος», μια στατιστική έρευνα που εκδίδεται από το ίδρυμα Heinrich-Böll, τον γερμανικό Σύνδεσμο Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Φύσης (BUND) και την μηνιαία εφημερίδα Le Monde diplomatique.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα οποία περιλαμβάνονται και στον «Άτλαντα του κρέατος», το 2012 παρήχθησαν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι κρέατος. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται παγκοσμίως στα 42,5 κιλά το χρόνο. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, ωστόσο οι φτωχότερες ανακάμπτουν σημαντικά σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με την FAO το 2006 ένας μέσος κάτοικος αναπτυσσόμενης χώρας κατανάλωσε 30,7 κιλά κρέας ενώ το 2012 ήταν ήδη 32,7 κιλά. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 7 %. Στις βιομηχανικές χώρες αντίθετα, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε το ίδιο διάστημα από τα 81 στα 79 κιλά ανά άτομο.


60 κιλά τρώνε ετησίως οι Γερμανοί
Σε μεγάλους στάβλους γίνεται μαζική χρήση αντιβιοτικών
Στην ΕΕ ο ετήσιος μέσος όρος ανέρχεται στα 93 κιλά, ενώ όπως υπολογίζεται, το 20 % εξ αυτών καταλήγει στα σκουπίδια. Μπορεί με 60 κιλά το χρόνο οι Γερμανοί να βρίσκονται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται λόγος για χαμηλή κατανάλωση. Σύμφωνα με τον «Άτλαντα του κρέατος», οι πολίτες της Γερμανίας καταναλώνουν σήμερα τέσσερις φορές περισσότερο κρέας σε σύγκριση με τον 19ο αιώνα και δύο φορές περισσότερα από ό,τι πριν από 100 χρόνια. Σήμερα, το 85% των Γερμανών τρώνε σχεδόν καθημερινά κρέας, οι άνδρες περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες ενώ τις μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώνουν οι νεαροί άνδρες ηλικίας μεταξύ 19 και 24 ετών και οι νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών.
Το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι Γερμανοί μεταφέρουν μέρος της παραγωγής -και συνεπώς τα προβλήματα που σχετίζονται με τις επιπτώσεις για το περιβάλλον- σε μακρινές χώρες. Ας σημειωθεί ότι η παραγωγή ενός κιλού χοιρινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού ενώ του βοδινού κρέατος 15.000 λίτρα. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1,1 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.


Απρόβλεπτες συνέπειες
Βάιγκερ: Απαιτείται αγροτική στροφή
Σε πολλές χώρες γίνεται συστηματική και μαζική αποψίλωση των δασών για να δημιουργηθούν βοσκοτόπια και να απελευθερωθούν εκτάσεις για την παραγωγή ζωοτροφών. Το ένα τρίτο των αγροτικών εκτάσεων σε όλο τον κόσμο μάλιστα αξιοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών.
Η παραγωγή του κρέατος όμως επιβαρύνει σημαντικά και τις βιομηχανικές χώρες: πολλά είδη χλωρίδας απειλούνται με εξαφάνιση, τα ύδατα υφίστανται ρύπανση από τη χρήση λιπασμάτων και παρασιτοκτόνων ενώ σε μεγάλους στάβλους γίνεται μαζική χρήση αντιβιοτικών. Ήδη 25.000 άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

«Πέρα από την ενεργειακή στροφή επιβάλλεται και μια αγροτική στροφή», λέει ο επικεφαλής του BUND Χούμπερτ Βάιγκερ. Ο ίδιος επικρίνει την δημιουργία ολοένα περισσότερων και μεγαλύτερων στάβλων, που επιδοτείται μάλιστα από το γερμανικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και που επιτρέπει στα εκπτωτικά σούπερ μάρκετ να πουλάνε φθηνό κρέας.


Το φθηνό κρέας είναι το ακριβότερο
Οι καταναλωτές πληρώνουν το φθηνό κρέας τριπλά
Το φαινομενικά, όμως, αυτό φθηνό κρέας είναι στην πραγματικότητα το πιο ακριβό, σύμφωνα με τον ίδιο καθώς οι καταναλωτές το πληρώνουν τριπλά: «Μια φορά κατά την αγορά του κρέατος, μετά μέσω των φόρων για νέους στάβλους και σφαγεία και τρίτον με τις επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία». Ο ειδικός επισημαίνει ότι την τρέχουσα χρονιά είναι επιτακτική η ανάγκη μιας οικολογικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής.

Ωστόσο οι εποχές του φθηνού κρέατος μπορεί να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν καθώς δεν μεγαλώνει μόνον η όρεξη των ανθρώπων για το κρέας αλλά και ο παγκόσμιος πληθυσμός, κυρίως δε στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η κατανάλωση σημειώνει όλο και μεγαλύτερη αύξηση. Μελλοντικά λοιπόν, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το κρέας μπορεί να γίνει και πάλι είδος πολυτελείας.
πηγή: DW / Spiegel
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin