Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Εσοδα 1.200€ ανά στρέμμα με συμβόλαιο για τη ροδιά

Μια επικερδή εναλλακτική πρόταση σε νέους και παλιούς αγρότες προσφέρει η συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς, που φτάνει να αποδίδει εισόδημα της τάξης έως και 1.200 ευρώ ανά στρέμμα.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και χάρη στο μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας διαθέτουν χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειας ροδιάς Wonderful αναζητούν παραγωγούς που επιθυμούν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς.


Με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας να κερδίζει διαρκώς έδαφος, τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναπτύσσεται και η παραγωγή ροδιού στη χώρα μας μέσω συμβολαίων, αποδεικνύοντας ότι το ρόδι είναι μια σταθερά αποδοτική καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια, αν και ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, ήταν σε πολύ μικρές εκτάσεις μέχρι το 2005. Η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνούσε τα 700-800 στρέμματα, ενώ πολλά ήταν και τα διάσπαρτα δένδρα σε κήπους.
Μέχρι λοιπόν περίπου πριν από 5-6 χρόνια, τα ρόδια που παρήγαγε η Ελλάδα (περί τους 500 τόνους ετησίως) ανήκαν σε μικρές τοπικές ποικιλίες, χωρίς φυσικά να καλύπτουν τις εγχώριες ανάγκες.

Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα, μια χώρα με ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια της ροδιάς, να εισάγει ρόδια από χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ ή το Περού σε τιμές απρόσιτες για τον καταναλωτή, ενώ παράλληλα στερούνταν και τη δυνατότητα εξαγωγών στον τομέα αυτό.
Σήμερα η καλλιέργεια στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 20.000 στρέμματα. Στον Νομό Αργολίδας, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ερμιόνης, παράγονται 300-400 τόνοι ροδιών για επιτραπέζια χρήση. Τα τελευταία χρόνια σε πολλούς νομούς της Ελλάδας έγιναν αρκετές φυτεύσεις νέων φυτειών ροδιάς, κυρίως της ποικιλίας Wonderful, που είναι κατάλληλη για παραγωγή χυμών. Οι φυτεύσεις αυτές γίνονται με το σύστημα της συμβολαιακής γεωργίας.

Η εταιρεία «Ρόδι Ελλάς» είναι μία από τις πρώτες εταιρείες που ασχολήθηκαν με τη συστηματική καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχει ήδη καταφέρει να ενώσει περισσότερους από 450 καλλιεργητές σε ολόκληρη την Ελλάδα, με το 67% αυτών στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και βρίσκεται διαρκώς σε αναζήτηση παραγωγών που επιθυμούν να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τη συμβολαιακή καλλιέργεια της ροδιάς. Εξάλλου, σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση για το ελληνικό ρόδι είναι διαρκώς αυξανόμενη.
Εχοντας μάλιστα η εταιρεία προχωρήσει σε συμφωνίες με αγορές του εξωτερικού για εξαγωγές της εγχώριας παραγόμενης ποσότητας, τα ρόδια των παραγωγών της «Ρόδι Ελλάς» έχουν καταφέρει να βρουν τον δρόμο τους και στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φέτος διατίθεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο μίας από τις μεγαλύτερες εισαγωγικές γερμανικές εταιρείες στον χώρο του φρούτου, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν πωλήσεις και στη Μεγάλη Βρετανία.
Πώς λειτουργεί η συμβολαιακή γεωργία
Παρέχεται από την εταιρεία ό,τι χρειάζεται ένας καλλιεργητής, από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο. Δέντρα, άρδευση, γεωπονική υποστήριξη, εκπαίδευση του καλλιεργητή με σεμινάρια και συχνές επισκέψεις στα χωράφια. Υπάρχει στενή επαφή με τους καλλιεργητές και παρακολουθούνται οι καλλιέργειες ώστε η παραγωγή να έχει ασφάλεια και ποιότητα. Ολες οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες με τη διεθνή πιστoποίηση Global GAP. Τέλος, την περίοδο της συγκομιδής παρέχεται στον καλλιεργητή η δυνατότητα της αγοράς της παραγωγής του, φροντίζοντας για τη διάθεσή της στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Ποιος μπορεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της ροδιάς; Με τον τρόπο που είναι δομημένο το σύστημα της συμβολαιακής καλλιέργειας ο καθένας που θέλει να στραφεί στον τομέα των καλλιεργειών μπορεί να ξεκινήσει. Αυτή είναι και η δουλειά των γεωπόνων της εταιρείας άλλωστε. Να στηρίζουν τους καλλιεργητές σε όποια προβλήματα μπορεί να έχουν. Η καλλιέργεια της ροδιάς μπορεί και ήδη ζει πολλές οικογένειες που έχουν στραφεί σε αυτήν.
Τιμές 2012: Η α' ποιότητα αποφέρει 0,70-0,80 λεπτά το κιλό, ενώ η β' ποιότητα και η ποιότητα της χυμοποίησης από 0,20-0,60 λεπτά το κιλό. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η αντίστοιχη τιμή για το βαμβάκι ή τα ακτινίδια είναι 0,30-0,40 λεπτά και το ροδάκινο 0,10 λεπτά, σύμφωνα με τις τιμές του προηγούμενου έτους. Ολοι οι παραγωγοί που συνεργάζονται με τη «Ρόδι Ελλάς» πληρώθηκαν -όπως αναφέρει η εταιρεία- άμεσα και με συνέπεια στις τιμές της αγοράς.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Toν 7ο χρόνο σε πλήρη καρποφορία το δέντρο
Μπορεί η καλλιέργεια της ροδιάς στην Ελλάδα να ξεκίνησε από τα αρχαία χρόνια, όπου το ρόδι αναφέρεται και ως η «τροφή των θεών», παρ' όλα αυτά στη χώρα μας θεωρείται μια νέα μορφή καλλιέργειας με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Πέραν του γεγονότος ότι η ροδιά είναι ένα είδος που προσαρμόζεται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα και μπορεί να αξιοποιήσει περιθωριακά και υποβαθμισμένα εδάφη, χρησιμοποιώντας για την άρδευσή της ακόμη και υφάλμυρα νερά, η αξία της στο «χρηματιστήριο» των... οικονομικών αποδόσεων δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.
Η είσοδος στην καρποφορία του δέντρου ξεκινάει από το δεύτερο μέχρι το τρίτο έτος στο χωράφι, η οποία κλιμακώνεται ποσοτικά μέχρι το έβδομο, όγδοο έτος της ηλικίας των δέντρων, οπότε και επιτυγχάνεται η πλήρης παραγωγή του δέντρου.
H ροδιά δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις και μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορα εδαφικά περιβάλλοντα, αλλά το έδαφος που προτιμά είναι ελαφρύ έως μέσης σύστασης με ph 5,5-7. Εδάφη με υψηλή υπόγεια στάθμη νερού ή εδάφη βαριά που νεροκρατούν είναι ακατάλληλα για την καλλιέργειά της. Το δέντρο είναι αρκετά ανθεκτικό στην αλατότητα και του εδάφους και του αρδευτικού νερού.
Σύστημα φύτευσης: Μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορους φυτικούς συνδέσμους για να φυτεύσουμε ρόδια.
Ο συνηθέστερος και συμφερότερος χρηματοοικονομικά είναι ο φυτικός σύνδεσμος 6μΧ2μ, δηλαδή φύτευση σε παράλληλες γραμμές που απέχουν μεταξύ τους έξι μέτρα και δέντρο από δέντρο επί της ίδιας γραμμής δύο μέτρα. Ενας τέτοιος σύνδεσμος σημαίνει περίπου 83 δέντρα ανά στρέμμα.
Επιλογή ποικιλίας: Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ροδιάς, αυτές που ξεχωρίζουν στο διεθνές εμπόριο του ροδιού όμως είναι η WONDERFUL, η ACCO, η HINCAZIN, η ANGEL RED κ.λπ. Η WONDERFUL είναι μία ποικιλία που τείνει να κυριαρχήσει στο διεθνές εμπόριο ροδιού εξαιτίας του κόκκινου χρώματος και του πλούσιου χυμού της.
Η ποικιλία που θα επιλεχθεί πάντως θα πρέπει να έχει αντοχή στο σκάσιμο του καρπού, να είναι παραγωγική και να έχει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που επιθυμεί το καταναλωτικό κοινό της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε.
Αρδευση: Η καλλιέργεια της ροδιάς είναι πλήρως αρδευόμενη. Το πότισμα είναι μία από τις βασικότερες καλλιεργητικές φροντίδες, προϋπόθεση για υψηλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή φρούτων. Το σύστημα άρδευσης που ενδείκνυται για την επίτευξη υψηλής παραγωγής και την παραγωγή φρούτων υψηλής ποιότητας είναι η μέθοδος ποτίσματος με σταγόνα.
Κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος ροδιάς:
  • Προμήθεια φυτών: 250 - 600 ευρώ (ανάλογα με το πλήθος των φυτών και την ηλικία των δενδρυλλίων)
  • Αρδευτικό σύστημα: 200 - 250 ευρώ
  • Φύτευση: 80 ευρώ
  • Οργωμα: 30 ευρώ
  • Βασικά λιπάσματα: 60 ευρώ
  • Σύστημα στήριξης: 80 ευρώ
  • Σύνολο: 700-1.100 ευρώ.
Τα οφέλη στην υγεία Φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και θεραπευτικές ιδιότητες
Το ρόδι, ξακουστό πλέον για τις ευεργετικές του ιδιότητες χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, έχει γίνει το νέο super food που κερδίζει τις αγορές ολοένα και περισσότερο, χρόνο με τον χρόνο. Οι έρευνες μιλούν για τις μοναδικές του ιδιότητες στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πρόληψη του καρκίνου, στην ενίσχυση της μνήμης, ακόμα και στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Η θρεπτική αξία και κυρίως οι θεραπευτικές ιδιότητες της ροδιάς ήταν γνωστές από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια η επιστήμη επιβεβαίωσε τις θεραπευτικές αυτές ιδιότητες που αποδίδονται κυρίως στην παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολών) από τις μεγαλύτερες μεταξύ των φρούτων και λαχανικών (τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι).
Οι κυριότερες θεραπευτικές ιδιότητες ροδιών συνοψίζονται πιο κάτω:
1 Αποτροπή της ανάπτυξης καρκινικών όγκων και της αρτηριοσκλήρωσης. Εχει βρεθεί επίσης ότι συμβάλλει στην παρεμπόδιση της μετάστασης των καρκινικών κυττάρων.
2 Συμβάλλει στην προστασία του καρδιοαγγειακού συστήματος.
3 Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση.
4 Εχει αντι-ιική και αντιμυκοτοκτόνο δράση κ.ά.
Το ρόδι είναι μία μεγάλη πηγή χαλκού για τον οργανισμό του ανθρώπου, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και σε ανόργανα στοιχεία: φωσφόρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, σίδηρο, μαγγάνιο, πυρίτιο, νάτριο, θείο, ψευδάργυρο κ.λπ.
Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δημιουργίας αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες και της εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Ο χυμός του ροδιού βοηθά τον οργανισμό στη διατήρηση σε κανονικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Η ανάδειξη με επιστημονικό τρόπο των ευεργετικών ιδιοτήτων του ροδιού και το αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών προκάλεσε την κατακόρυφη αύξηση πρώτα στην Αμερική και στη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο της καλλιέργειας της ροδιάς. Από το 2003 και μετά, 961 προϊόντα με βάση τα ρόδια εισήλθαν στην αγορά των ΗΠΑ. Ετσι μια καλλιέργεια που ήταν στην αφάνεια και γινόταν σε μικρές μονάδες και κυρίως σε κήπους για οικογενειακή χρήση, αυξήθηκε έντονα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ
Με βάση το ρόδι παράγονται σήμερα εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα (τρόφιμα, ποτά, φαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά κ.λπ). Πέραν των φρέσκων καρπών που υπάρχουν στην αγορά, κυκλοφορούν διάφορα μεταποιημένα προϊόντα, όπως χυμοί ή συμπύκνωμα χυμού αλλά και πολλά άλλα προϊόντα, όπως είναι γαλακτούχα ποτά, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, επιδόρπια. Επίσης βρίσκονται στο εμπόριο αποξηραμένοι σπόροι ροδιού (ολόκληροι ή σε σκόνη) οι οποίοι χρησιμοποιούνται πολύ στην κουζίνα των Ινδιών. Υπάρχουν ακόμη και διάφορα άλλα προϊόντα, όπως ξίδι από ρόδι, σάλτσες ροδιού κ.λπ. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καρπών της ροδιάς τούς καθιστούν βασικούς παράγοντες της βιομηχανίας φαρμάκων και της βιομηχανίας παραγωγής καλλυντικών κυρίως για την παραγωγή προϊόντων που αφορούν τη φροντίδα του δέρματος των ανθρώπων, αλλά και προϊόντων προστασίας του δέρματος από τον καρκίνο. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρονται οι πιο κάτω χρήσεις των καρπών και του χυμού τους:
  • Φαρμακευτική (είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και ανθοκυάνες)
  • Κατανάλωση ως νωπά φρούτα, πλούσια σε σάκχαρα και ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C)
  • Παρασκευή είδους κρασιού (Ισπανία και Ιαπωνία)
  • Βυρσοδεψία (οι φλούδες των καρπών)
  • Παρασκευή χυμών
  • Παρασκευή ηδύποτων όπως η γρεναδίνη που θεωρείται ευεργετική στον πυρετό.
Ο καρπός της ροδιάς εκτιμάται ιδιαίτερα από καταναλωτές που γνωρίζουν τη θρεπτική του αξία και την υπέροχη γεύση του. Είναι γενικά γνωστό από την παράδοση πως το ηδύποτο που παρασκευάζεται από ρόδι (γρεναδίνη) είναι πολύ ευεργετικό για πυρετικές καταστάσεις.
Πού θα απευθυνθώ
Ρόδι Ελλάς Α.Β.Ε.Ε.Ε. - Info@rodihellas.gr Δυτικό Πέλλας, Μακεδονία Τηλ. Επικοινωνίας: 2382093200 - 2382083100

Κώστας Νάνος
ΠΗΓΗ: ethnos.gr- entheta 


Φυσικός χυμός Ρόδι: Ενισχύει τον οργανισμό μας

Ρόδι με στέβια, η νέα καραμέλα της Tulip που κάνει τη διαφορά

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin