Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Ποιοι χυμοί προστατεύουν από τις πέτρες στα νεφρά

Κάθε άνθρωπος έχει μία στις οκτώ πιθανότητες να παρουσιάσει κάποια στιγμή στη ζωή του πέτρα στα νεφρά, με πόνο που κόβει την ανάσα και κυριολεκτικά τον γονατίζει.

Η νεφρολιθίαση, όπως λέγεται επιστημονικά, συνήθως πρωτοεκδηλώνεται στις ηλικίες 20-40 ετών και δίχως θεραπεία υποτροπιάζει πολύ συχνά, με το ποσοστό υποτροπής να διαφοροποιείται αναλόγως με το είδος της πέτρας που έχει κανείς (στους λίθους οξαλικού ασβεστίου λ.χ. η συχνότητα υποτροπής της νόσου χωρίς θεραπεία είναι 10% τον πρώτο χρόνο, 35% τα 5 χρόνια και 50% τα 10 χρόνια, ενώ για είδη όπως οι λίθοι κυστίνης ή ουρικού οξέος μπορεί να φτάσει έως και το 100%).


Εκτός από τα φάρμακα που χορηγούνται για να αποτραπεί ο σχηματισμός των λίθων, στους ασθενείς συχνά συνιστάται να κάνουν και αλλαγές στη διατροφή τους, μία εκ των οποίων συνήθως είναι να πίνουν περισσότερους χυμούς από εσπεριδοειδή.

Τα εσπεριδοειδή περιέχουν κιτρικά άλατα τα οποία μειώνουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου (είναι το πιο συνηθισμένο είδος λίθων) και ελαττώνουν την οξύτητα των ούρων περίπου όσο και ορισμένα φάρμακα κατά της νόσου. Ωστόσο, δεν ασκούν όλα τα εσπεριδοειδή αυτή τη δράση.

Η συνήθης σύσταση προς τους ασθενείς με λίθους από οξαλικό ασβέστιο είναι να πίνουν περισσότερη λεμονάδα. Μία μελέτη του 2006, όμως, που χρηματοδοτήθηκε από τα κυβερνητικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, έδειξε ότι τρία φλιτζάνια χυμού πορτοκαλιού την ημέρα είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση των λίθων οξαλικού ασβεστίου και της οξύτητας των ούρων απ' ό,τι η λεμονάδα ή το αποσταγμένο νερό.
Οι χυμοί κράνμπερι και μήλου _ σύμφωνα με άλλες μελέτες _ άλλοτε δρουν προστατευτικά και άλλοτε όχι. Στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης των λίθων οξαλικού ασβεστίου, αλλά συμβάλλουν στην πρόληψη άλλων, σπανιότερων ειδών λίθων.
Ο χυμός γκρέιπ φρουτ αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης κάθε είδους πέτρας στα νεφρά. Μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine» έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης κατά 44%.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin