Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Οργανικές τομάτες: έχουν υψηλότερη αντιοξειδωτική αξία

Οι τομάτες που μεγαλώνουν με οργανικές μεθόδους περιέχουν περισσότερες φαινολικές ενώσεις από εκείνες που μεγαλώνουν με συμβατικά πρότυπα, σύμφωνα με ερευνητές.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry ανέλυσε το φαινολικό προφίλ της ποικιλίας ντοματών Daniela, οι οποίες καλλιεργήθηκαν είτε με συμβατικές είτε με οργανικές μεθόδους και βρέθηκε ότι αυτές που μεγάλωσαν υπό οργανικές συνθήκες περιείχαν σημαντικά υψηλότερες ποσότητες φαινολικών ενώσεων. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 34 διαφορετικές φαινολικές ενώσεις στις οργανικές ντομάτες.


«Η θρεπτική σύσταση των φυτών, συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών μεταβολιτών των φυτών μπορεί να επηρεάζονται από τα διάφορα συστήματα παραγωγής, όπως είναι τα βιολογικά και τα συμβατικά», επεσήμαναν οι ερευνητές, επικεφαλής των οποίων είναι η Rosa Lamuela από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

«Οι οργανικές καλλιέργειες δεν χρησιμοποιούν αζωτούχα λιπάσματα, με αποτέλεσμα τα φυτά να ανταποκρίνονται ενεργοποιώντας τους δικούς τους αμυντικούς μηχανισμούς, αυξάνοντας τα επίπεδα όλων των αντιοξειδωτικών», εξήγησε η ερευνήτρια Anna Vallverdú Queralt.

Οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ οργανικών και εμπορικών γεωργικών συστημάτων είναι οι στρατηγική λίπανσης και η διαχείριση της γονιμότητας του εδάφους, οι οποίες θεωρητικά επηρεάζουν τη θρεπτική σύσταση και παρέχουν υγιεινότερα και πιο νόστιμα προϊόντα.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες για τη περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες των φυτών που καλλιεργούνται και με τις δύο μεθόδους έχουν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα. Μια μελέτη του FSA της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, ενώ μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Γαλλικό Οργανισμό Τροφίμων (AFSSA) αντέκρουσε πλήρως τα ευρήματα του FSA, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα προϊόντα οργανικής καλλιέργειας περιέχουν περισσότερη ξηρά ουσία και μέταλλα, όπως σίδηρο και μαγνήσιο και περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όπως φαινόλες και σαλικυλικό οξύ.

Από τότε έχουν διεξαχθεί αρκετές μικρότερες μελέτες που υποστηρίζουν τα αποτελέσματα του AFSSA, αναφέροντας υψηλότερα ποσοστά ορισμένων θρεπτικών ουσιών σε προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.

 http://www.fytokomia.gr/permalink/8737.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin