Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η θρεπτική αξία των ‘μελένιων’ σύκων

Η συκιά είναι ένα δέντρο το οποίο συναντάται ευρέως στη Μεσόγειο. Έχει πολύ λίγες έως και μηδενικές απαιτήσεις όσον αφορά τη φροντίδα του κι είναι και γενναιόδωρο καθώς μας χαρίζει τον ολόγλυκο καρπό της. Το σύκο είναι ένας καρπός, μικρός, μελένιος και θρεπτικός. Τρώγεται φρέσκο, ξερό, σαν μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού αλλά και στη μορφή της συκομαίδας (πάστα σύκου με καρυκεύματα ή και με ξηρούς καρπούς). Στην αρχαία Αθήνα, τα σύκα κατείχαν σημαντική θέση καθώς αποτελούσαν μια πολύ καλή πηγή εσόδων. Επίσης, καταναλώνονταν από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Διατροφικά στοιχεία για τα σύκα (5 φρέσκα σύκα):
- Αποδίδουν: 185 kcal
- Περιέχουν: 28,8 γραμμάρια λίπους
- 2 γραμμάρια πρωτεϊνών και
- 0,5 γραμμάρια λίπους


Τα σύκα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, μια μερίδα σύκων (3-5)  περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε φυτικές ίνες, τα καθιστά ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας αλλά και τη δημιουργία του αισθήματος του κορεσμού. Επίσης, τα σύκα είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες όπως σε κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα μικρά αυτά φρούτα περιέχουν διάφορες ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως καροτένια, λουτείνη, τανίνες. Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ακόμη και τα φύλλα της συκιάς φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα από τα φύλλα μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Ακόμη πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι τα φύλλα της συκιάς περιέχουν ουσίες που φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου.
Τα σύκα περιέχουν κάποιες ουσίες, τα οξαλικά οξέα τα οποία όταν συγκεντρώνονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό είναι υπεύθυνα για την πιθανή δημιουργία νεφρολιθιάσεων ή λιθιάσεων της ουροδόχου κύστης. Άτομα τα οποία υποφέρουν από προβλήματα στα νεφρά καλό θα ήταν να καταναλώνουν αυτά τα φρούτα με μέτρο.


Επίσης, προσοχή θα πρέπει να δοθεί από κάποια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή άλλες διαταραχές του πεπτικού καθώς τα σποράκια του σύκου μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις.
Τα σύκα είναι ένα φρούτο πολυαγαπημένο, με μελένια γεύση και ιδιαίτερο άρωμα ενώ περιέχει και πολλά χρήσιμα στοιχεία για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Όμως, μη ξεχνάτε ότι η κατανάλωση πολλών σύκων, αν και φρούτα, μπορεί να φορτώσει τον οργανισμό με αρκετές θερμίδες.
onlycy.com
.
 

Σύκο: Ένας πολύτιμος καρπός 

Σύκα: πολύτιμος σύμμαχος της υγείας

Κάνουμε crash test στα σύκα: Φρέσκα Vs αποξηραμένα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΥ ΣΥΚΟΥ - ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin