Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ

Η στέβια είναι ένα θαμνοειδές βότανο που κατάγεται από την Νότια Αμερική και περιλαμβάνει 240 είδη με πιο γνωστή την Stevia rebaudiana Bertoni.
Οι πρώτοι που την ανακάλυψαν ήταν οι Ινδιάνοι της Παραγουάης, στους οποίους είναι γνωστή και ως ‘’γλυκό βότανο’’. Ενώ τα τελευταία χρόνια το φυτό και τα γλυκαντικά που περιέχονται στο φυτό τράβηξαν την προσοχή των ανθρώπων εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες.


Η στέβια αποτελεί πηγή χρήσιμων φυσικών χημικών ουσιών ,όπως είναι η χλωροφύλλη, φυτοστερόλες, ισοστεβιόλη και η στεβιοσίδη ,για την οποία καλλιεργείται κυρίως σήμερα η στέβια. Η στεβιοσίδη αναφέρεται και ως ‘’ζάχαρη της στέβιας’’. Η στεβιοσίδη μπορεί να αντικαταστήσει την κοινή ζάχαρη σε οποιαδήποτε χρήση της έχοντας πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την γνωστή μας ζάχαρη και τις σύνθετες γλυκαντικές ουσίες. Εξαιτίας της γλυκύτητας της αλλά και της ανθεκτικότητάς της στις υψηλές θερμοκρασίες η στέβια χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στα τρόφιμα , αντικαθιστώντας την ζάχαρη. Ενώ διαθέτει μηδενικές θερμίδες σε σχέση με την ζάχαρη , η οποία περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό οπότε δεν περιέχει καθόλου θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα και αν καταναλωθεί.

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η στέβια μπορεί να ρυθμίσει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα διεγείροντας την έκκριση ινσουλίνης και ομαλοποιώντας την αντίδραση στην γλυκόζη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους διαβητικούς αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών υλών, γιατί μεταβολίζεται στον οργανισμό, χωρίς να επηρεάζει ιδιαίτερα το σάκχαρο του αίματος και χωρίς να απαιτεί την παραγωγή ινσουλίνης. Παρόλα αυτά, τα διαβητικά άτομα θα πρέπει οπωσδήποτε , να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν την εντάξουν στην καθημερινή τους διατροφή. Ενώ ταυτόχρονα λόγω των αγγειοδιασταλτικών ιδιοτήτων της μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αναφορές:
Enter2life.gr
Ethnos.gr
Logodiatrofis.gr
El.wikipedia.org
Fooddaily.gr
Healthyliving.gr

superfoods.gr


Η στέβια (Stevia rebaudiana)

Η καλλιέργεια της στέβιας στις Σέρρες

Ρόδι με στέβια, η νέα καραμέλα της Tulip που κάνει τη διαφορά

Στέβια: ο γλυκός φίλος μας

Οι 3 λόγοι που το φαγητό... κουράζει... μακριά από ζάχαρη, αλάτι, αναψυκτικά και τις τσίχλες! Πολύ μακριά!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin