Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

To σταφύλι προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο.

Οι ευεργετικές ιδιότητες που παρουσιάζει το σταφύλι είναι γνωστές, φαίνεται όμως ότι είναι πιο σημαντικές από ό,τι ήταν γνώριζαν οι περισσότεροι.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το σταφύλι προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις ασθένειες που προκαλούνται από το μεταβολικό σύνδρομο, θωρακίζοντας τα όργανα ώστε να αποφύγουν τη φθορά.
Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν, οι οποίοι στην έκθεσή τους αναφέρουν ότι όλα αυτά οφείλονται στις πολυφαινόλες, οι οποίες περιέχονται στο σταφύλι σε υψηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις του σταφυλιού στον οργανισμό όταν υπάρχει παχυσαρκία, ώστε να διαπιστώσουν αν είναι ευεργετικές για την καρδιά, τους νεφρούς, το συκώτι  και τον λιπώδη ιστό.
Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους σταφυλιού μειώνει σημαντικά τους δείκτες της φλεγμονής στο συκώτι και στην περιοχή της κοιλιάς όπου συσσωρεύεται το λίπος, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για την προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο.
Επίσης, μειώνει το λίπος στην περιοχή των νεφρών και αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, άρα και τις άμυνες του οργανισμού.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο καταστάσεων που συμβαίνουν ταυτοχρόνως (υψηλή πίεση, μεγάλο σωματικό βάρος, συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, χαμηλά επίπεδα της λεγόμενης καλής χοληστερόλης HDL, υψηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα και αυξημένα τριγλυκερίδια), που αυξάνουν σοβαρά τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό και διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε σταφύλι παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από το μεταβολικό σύνδρομο, τα κρούσματα του οποίου τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σημαντικά», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Mitchell Seymour. «Κι αυτό γιατί η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες επιταχύνουν τη φθορά που προκαλούν στα όργανα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης τύπου 2».
ΠΗΓΗ:  naftemporiki.gr
.
.

Σταφύλι: αξίζει να έχει θέση στο διαιτολόγιό μας

Σταφύλια και υγιεινή διατροφή πάνε μαζί!

Κόκκινα vs μαύρα σταφύλια: ποια είναι τα πιο ωφέλιμα;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin