Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

«Ασπίδα» οι ξηροί καρποί για τον καρκίνο στο πάγκρεας

ξηροί καρποί
Σημαντική προστασία από τον καρκίνο στο πάγκρεας έχουν οι γυναίκες που καταναλώνουν μέτρια ποσότητα ξηρών καρπών δύο φορές την εβδομάδα.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, οι οποίοι αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι τα φιστίκια, τα κάσιους και άλλες ποικιλίες ξηρών καρπών προστατεύουν από τον καρκίνο στο πάγκρεας, ο οποίος συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, που αναστέλλεται από την οικογένεια των ξηρών καρπών που περιλαμβάνει τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια.


Οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλες ουσίες, ωστόσο περιέχουν παράλληλα και πολλές θερμίδες, γι' αυτό και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

Όταν, όμως, καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα δύο φορές την εβδομάδα συνήθως μειώνουν το σωματικό βάρος, γεγονός που αποδείχθηκε και με μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 75.000 γυναίκες.

Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer», οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ξεπερνά κάποιος τη συνιστώμενη ποσότητα, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο της παχυσαρκίας, η οποία ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία και αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν διευκρινίζουν εάν έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλες παραμέτρους του καθημερινού τρόπου ζωής, όπως η άσκηση, το κάπνισμα, η συνολική διατροφή κτλ.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών έχουν αποδειχθεί και σε παλαιότερες μελέτες, μεταξύ των οποίων είναι αυτή που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης πριν από περίπου έναν χρόνο και η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά την εγκυμοσύνη μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, ακόμη και μέχρι την ηλικία των επτά ετών.
Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα
πηγή:  zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin