Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Σουσάμι ένας θαυματουργός σπόρος

Σουσάμι
Το σουσάμι είναι ένα φυτό με μοβ άνθος το οποίο το ακολουθούν μια πληθώρα μύθων σχετικά με τα θαυματουργά του συστατικά.  Σύμφωνα με την ινδουιστική παράδοση, το σουσάμι θεωρείται σύμβολο αθανασίας και το λάδι του χρησιμοποιείται σε προσευχές και θρησκευτικές τελετές.  

 Ένας μύθος των Ασσυρίων αναφέρει πως οι πολεμιστές πριν οδηγηθούν σε πόλεμο κατανάλωναν κρασί το οποίο παρήγαγαν από σουσάμι. Ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως σύμβολο γονιμότητας σε διάφορες δοξασίες, καθώς η άφθονη ποσότητα του σε ψευδάργυρο βοηθά τον αντρικό οργανισμό στην παραγωγή τεστοστερόνης και σπέρματος.

Για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το σουσάμι στην υγεία έχουν πραγματοποιηθεί μια πληθώρα ερευνών ώστε να παρουσιαστούν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα θετικά του στοιχεία.  Δύο παράλληλες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Πανεπιστήμια της Ελλάδος, απέδειξαν ότι το σουσάμι λόγω της βιταμίνης Ε και της δράσης των λιγνανών του (της σησαμινόλης και της σησαμίνης, δύο συστατικών με αντιοξειδωτικές ιδιότητες), διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες, ενώ οι τοκοφερόλες και η σησαμίνη  που περιέχονται βοηθούν στην μείωση της αιθανόλης στο αίμα βοηθώντας την ικανότητα του ήπατος να διασπά τοξικές ουσίες.  Στην Ιαπωνία μάλιστα κυκλοφορούν παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται μετά από την κατανάλωση αλκοόλ με βάση το σουσάμι, ώστε να μειώνονται τα σημάδια και τα αποτελέσματα της μέθης. 

Ταυτόχρονα η σεσαμίνη που περιέχεται στο σουσάμι εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στο συκώτι, μειώνοντας σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε τα επίπεδα της, ενώ ταυτόχρονα βοηθά και στην  πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι στο σουσάμι και τα προϊόντα του περιέχουν μια ιδιαίτερη κατηγορία συστατικών τις λιγνάνες, που βελτιώνουν την υγεία των αγγείων, ρίχνουν την πίεση και μειώνοντας την χοληστερόλη


Παράλληλα, το σουσάμι προσφέρει αντιγηραντική δράση. Οι  λιγνάνες [που εμπεριέχονται στο σουσάμι, εμποδίζουν τη συσσώρευση παραγόντων που οδηγούν σε γήρανση όπως η οξείδωση των λιπών.
Ενώ, πολλές είναι και οι αναφορές που γίνονται σχετικά με την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στην μείωση των ημικρανιών.  Το σουσάμι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων των οιστρογόνων και την πρόληψη των ημικρανιών κατά τη διάρκεια της περιόδου.  Επίσης, βελτιώνει την κυκλοφορία, η οποία επίσης βοηθά στην αποφυγή των πονοκεφάλων.
πηγή: superfoods.gr
.
.

Καλλιέργεια με μέλλον και υψηλά κέρδη το σουσάμι 

Σουσάμι: Η πλήρης τροφή

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ με ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin