Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Η ουσία καψαϊκίνη αυξάνει το μεταβολισμό

Απο την εποχή των Αρχαίων Αζτέκων η καυτερή πιπεριά αποτελούσε και αποτελεί ακόμα ένα δημοφιλές προϊόν ανα τον κόσμο. Πλούσια σε χρώματα και σε θρεπτικά συστατικά πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγγάνιο.

Πιο συγκεκριμένα οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται στις πιπεριές, παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση βλαβών στα κύτταρα.

Περιέχουν επίσης πλήθος οφέλιμων βιταμινών όπως βιταμίνη Α για καλή όραση και προστασία απο λοιμώξεις, βιταμίνη C για καταπολέμηση καρκίνου και καταρράκτη, βιταμίνη Β6 για καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης περιέχουν τις ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν την εμφάνιση ασθενειών των ματιών όπως οχρά κηλίδα και καταρράκτη και τέλος περιέχουν λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών.

Οι επιστήμονες τροφίμων επιβεβαιώνουν ότι οι καυτερές πιπεριές εμπεριέχουν μία ουσία, με την ονομασία καψαϊκίνη (capsaicin), η οποία, όχι μόνον προσθέτει γεύση στο φαγητό, αλλά είναι επίσης δυνατό να προκαλέσει τη δημιουργία θερμότητας στο σώμα. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως κάποια φυτά εξελίσσονται έτσι, ώστε να εμπεριέχουν την καψαϊκίνη, επειδή με αυτό τον τρόπο προστατεύονται από τις επιθέσεις των εντόμων ή των υπολοίπων ενοχλητικών θηρευτών, που προσπαθούν να τα φάνε. 


Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως, τελικά, σε ότι αφορά τις πιπεριές, η γεύση τους δεν είναι το μοναδικό προτέρημα τους. Για την ακρίβεια, όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως η δύναμη της πιπεριάς να παράγει θερμότητα εντός του οργανισμού, είναι δυνατό να βοηθήσει στην προσπάθεια που πολλοί καταβάλουμε, ώστε να μειώσουμε το λίπος που συγκεντρώνεται συχνά γύρω από την περιφέρεια μας.
Ευτυχώς, για όλους αυτούς που δεν εκτιμούν ιδιαίτερα την αίσθηση καψίματος που προσφέρουν οι καυτερές πιπεριές, υπάρχουν φυτά, τα οποία παράγουν μία πολύ πιο ήπια μορφή της καψαϊκίνης, η οποία ονομάζεται διυδροκαψαϊκίνη [dihydrocapsiate (DCT)]. Η διυδροκαψαϊκίνη, λοιπόν, είναι δυνατό να προσφέρει στον οργανισμό μας τα ίδια οφέλη με αυτά που προσφέρουν οι πιπεριές, χωρίς όμως την πικάντικη αίσθηση.


Σε μια έρευνα, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για να ελέγξει τις προοπτικές στην απώλεια βάρους που προσφέρουν τα φυτά που εμπεριέχουν την ουσία διυδροκαψαϊκίνη (η οποία αποτελεί ουσιαστικά την μη-καυτερή συγγενή της καυτερής πιπεριάς), οι ερευνητές του Κέντρου για την Ανθρώπινη Διατροφή του UCLA, ξεκίνησαν μία προσπάθεια καταγραφής των ικανοτήτων της εν λόγω ουσίας ως προς την αύξηση θερμότητας στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. 


Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους προσφέρουν πειστικές αποδείξεις πως, τουλάχιστον για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση των ελεγχόμενων γευμάτων του πειράματος, η κατανάλωση ενέργειας του οργανισμού αυξήθηκε σημαντικά στις ομάδες ατόμων που κατανάλωσαν την μεγαλύτερη δοσολογία της ουσίας διυδροκαψαϊκίνη (DCT).


Αυτό δείχνει πως η κατανάλωση αυτής της ουσίας, που αποτελεί ήπιο παράγωγο της καυτερής πιπεριάς, είναι δυνατό να έχει τα ίδια δυνητικά οφέλη, με αυτά που προσφέρουν οι καυτερές πιπεριές, τουλάχιστον εν μέρει, αυξάνοντας την παραγωγή θερμότητας μέσω της κατανάλωσης τροφής. 

 
Επιπρόσθετα, κατάφεραν να αποδείξουν πως η διυδροκαψαϊκίνη (DCT) αυξάνει σημαντικά την οξείδωση του λίπους, επιβάλλοντας στο σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερο λίπος ως πηγή ενέργειας. Αυτό είναι πιθανό να βοηθήσει τους ανθρώπους, που καταναλώνουν τροφές με χαμηλή θερμιδική αξία, να χάσουν βάρος, αυξάνοντας τη λειτουργία του μεταβολισμού τους. 


Τέλος η καψαϊκίνη μπορεί να αυξήσει σε μικρό βαθμό το μεταβολισμό, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξήσει και το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας έτσι την όρεξη. Μια έρευνα που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980, είχε δείξει ότι ένα πικάντικο γεύμα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μέχρι και 25%, διατηρώντας τον σε αυτό το επίπεδο έως 3 ώρες μετά το γεύμα. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι μια κουταλιά της σούπας με ψιλοκομμένη πράσινη καυτερή πιπεριά, είχε σαν αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση του μεταβολισμού κατά 23%.

Πηγή : dietplus.gr - Κουτσόλαμπρος Πέτρος

http://food-isimo.blogspot.gr
.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin