Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Τρώνε λιγότερο όσοι μασάνε καλά το φαγητό τους

Αμερικανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι όντως όποιος τρώει μικρές μπουκιές και τις μασάει καλά, καταναλώνει λιγότερο φαγητό σε κάθε γεύμα.
Ωστόσο, αυτό φάνηκε να ισχύει κυρίως για τους εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι εθελοντές μείωναν οριακά την πρόσληψη τροφής με την αργή μάσηση - ίσως διότι ήδη έτρωγαν συγκρατημένα και λιγότερο απ’ ό,τι οι αδύνατοι (οι ερευνητές πιστεύουν ότι ντρέπονταν να φάνε κανονικά).

Όποια κι αν είναι η αιτία, γεγονός παραμένει πως όλοι οι εθελοντές, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, πεινούσαν λιγότερο μία ώρα μετά την ολοκλήρωση του γεύματός τους, όταν το είχαν καταναλώσει αργά και με καλή μάσηση - και αυτό πιθανώς μειώνει την ανάγκη για τσιμπολόγημα.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα της κατανάλωσης φαγητού και την πρόσληψη θερμίδων.
Έτσι, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καταναλώσουν ένα γεύμα με αργό ρυθμό, μικρές μπουκιές και μασώντας πολύ καλά την κάθε μπουκιά. Έπρεπε επίσης να αφήνουν κάτω το πιρούνι τους έπειτα από κάθε μπουκιά που έβαζαν στο στόμα τους.
Την επόμενη μέρα τους ζήτησαν να καταναλώσουν το ίδιο γεύμα, αλλά βιαστικά σαν να είχαν σε λίγη ώρα ραντεβού. Αυτή τη φορά έπρεπε να τρώνε με μεγάλες μπουκιές, να καταπίνουν άρον-άρον και να μην αφήσουν καθόλου το πιρούνι από το χέρι τους.
Τους ζήτησαν επίσης να βαθμολογήσουν την πείνα τους πριν και μετά από κάθε γεύμα, καθώς και να αναφέρουν πόσο νερό έπιναν μαζί με το φαγητό τους (το νερό ήταν το μοναδικό υγρό που είχαν στη διάθεσή τους).
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι εθελοντές με φυσιολογικό σωματικό βάρος κατανάλωναν κατά μέσον όρο 88 θερμίδες λιγότερες όταν έτρωγαν αργά, ενώ οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι 58 θερμίδες λιγότερες.
Όλοι όμως έπιναν περισσότερο νερό όταν έτρωγαν αργά (σχεδόν 350 ml ή ένα μεγάλο ποτήρι έναντι 250 ml όταν έτρωγαν γρήγορα). Επιπλέον, όλοι οι εθελοντές ανέφεραν πως μία ώρα μετά το φαγητό πεινούσαν λιγότερο όταν είχαν φάει αργά.
Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην αμερικανική «Επιθεώρηση της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής» (JAND), υποδηλώνουν ότι «η πείνα καταστέλλεται περισσότερο με την βραδεία κατανάλωση φαγητού», ενώ «ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων», εκτιμούν οι ερευνητές.
πηγή:  tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin