Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η λήψη συμπληρωμάτων ελαιόλαδου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της αρνητικής επίπτωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα, αλλά ειδικοί παραμένουν προβληματισμένοι σχετικά με τα ευρήματα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ρύπανση που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο είχε μικρότερη επίδραση στη λειτουργία των τοιχωμάτων των αγγείων σε ανθρώπους που κατανάλωναν ελαιόλαδο σε σύγκριση με ανθρώπους που κατανάλωναν ιχθυέλαια ή καθόλου έλαια.


Η έρευνα περιέλαβε 42 υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία τα 58 έτη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 3 γραμμάρια ελαιόλαδου ή ιχθυέλαιου καθημερινά για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία των κυττάρων του ενδοθηλίου στα αιμοφόρα αγγεία μετά την έκθεση των συμμετεχόντων σε τεχνητή ρύπανση στο εργαστήριο, για 2 ώρες.

Ο ερευνητής Dr. Haiyan Tong, του United States Environmental Protection Agency, δήλωσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του ενδοθηλίου. Τέτοια δυσλειτουργία είναι παράγοντας κινδύνου για αρτηριοσκλήρυνση.

Ο Tong, δήλωσε ότι καθώς το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια είναι γνωστό πως έχουν ωφέλιμη επίδραση στη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου, εξέτασε αν η χρήση των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων θα μπορούσε να ακυρώσει την αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο καρδιαγγειακό, σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ωστόσο, άλλοι ειδικό δήλωσαν ότι η σκοπιά της έρευνας ήταν πολύ περιορισμένη ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την πιθανή ωφέλιμη επίδραση των συμπληρωμάτων ελαιόλαδου στη δυσλειτουργία των τοιχωμάτων των αγγείων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin