Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Εγκυμοσύνη και ξηροί καρποί. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά.

Οι επιστήμονες παροτρύνουν τις μέλλουσες μητέρες να τρώνε ξηρούς καρπούς, καθώς αυτοί μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών στα παιδιά.

Στην τελευταία μελέτη τους, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «JAMA Pediatrics», οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 8.205 παιδιών. Εξ αυτών τα 308 παρουσίαζαν γενικά κάποια τροφική αλλεργία, ενώ τα 140 ήταν αλλεργικά ειδικά στα φιστίκια, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών, μαζί με τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και τα φουντούκια.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τον μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς είχαν τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την κύηση έτρωγαν φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς πέντε φορές την εβδομάδα ή και περισσότερο.

Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Lindsay Frazier, δήλωσε: «Η μελέτη μας υποστηρίζει την υπόθεση ότι η πρώιμη έκθεση σε αλλεργιογόνα αυξάνει την πιθανότητα της ανοχής και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παιδικής τροφικής αλλεργίας».

Από τη μεριά της, η δρ Ruchi Gupta από το Πανεπιστήμιο «Northwestern University Feinberg School of Medicine» στο Σικάγο τόνισε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να περιορίζουν τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Σίγουρα, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στους ξηρούς καρπούς θα πρέπει να συνεχίσουν να τους αποφεύγουν. Ωστόσο, οι έγκυες γυναίκες γενικότερα δεν θα πρέπει να εξαλείψουν τους ξηρούς καρπούς από τη διατροφή τους. Για παράδειγμα, τα φιστίκια αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ» ανέφερε.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί συμβούλευαν τις γυναίκες να αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά αν υπήρχε ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια, όπως έκζεμα ή άσθμα.

Επίσης, απέτρεπαν τους γονείς να δίνουν ξηρούς καρπούς στα παιδιά τους μέχρι την ηλικία των τριών ετών.

Η νέα οδηγία των ειδικών ισχύει για όλες τις έγκυες, με εξαίρεση όσες έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Πηγή: vita.gr , zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin