Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Κάνει καλό στην καρδιά μία μπύρα την ημέρα

Επιστήμονες των Ερευνητικών Εργαστηρίων στο Ιδρυμα Ερευνας και Θεραπείας «Giovanni Paolo II» στο Καμπομπάσο της Ιταλίας ανέλυσαν 16 προηγούμενες μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας στα άτομα που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες μπίρας – περίπου μισό λίτρο την ημέρα – ήταν μειωμένος κατά 31% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Αντρέα Τζανκόλι από την Αμερικανική Εταιρεία Διαιτολόγων η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη το εύρημα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη.

«Τόσο το κρασί του οποίου τα οφέλη για την καρδιά έχουν επιβεβαιωθεί όσο και η μπίρα περιέχουν αλκοόλ» σημείωσε η ειδικός και προσέθεσε ότι και τα δύο ποτά κάνουν καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα όταν καταναλώνονται με μέτρο αλλά αντιθέτως δρουν επιβαρυντικά όταν γίνεται κατάχρηση στην κατανάλωσή τους. «Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται με μέτρο αυξάνεται η «καλή» HDL χοληστερόλη», εξήγησε η κυρία Τζανκόλι.

Στη μελέτη των Ιταλών ειδικών που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «European Journal of Epidemiology» τονίζεται επίσης ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση στα αιμοπετάλια ενώ προστατεύουν και από τις φλεγμονές. Η κατανάλωση μπίρας είναι πιθανό μάλιστα να προσφέρει ορισμένα οφέλη που δεν τα προσφέρει το κρασί, σύμφωνα με την κυρία Τζανκόλι. Και αυτό διότι η μπίρα περιέχει περισσότερο νερό με αποτέλεσμα το άτομο να «φουσκώνει» πιο εύκολα όταν την καταναλώνει και να μειώνεται ο κίνδυνος καταχρήσεων.

Οι Ιταλοί επιστήμονες σημειώνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν με μέτρο αλκοόλ πιθανώς έχουν έναν γενικότερο τρόπο ζωής που βοηθά την καρδιά τους. Για παράδειγμα εκείνοι που καταναλώνουν κρασί είναι πιθανό να ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, που εκτός από το κρασί περιλαμβάνει κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων καθώς και λίγων κορεσμένων λιπαρών.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο πληθυσμός πρέπει να διαχειριστεί με σύνεση τα νέα ευρήματα. Και αυτό διότι, όπως λένε, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν το πού φθάνει το όριο στην «ήπια κατανάλωση» αλκοόλ η οποία ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
«Με το αλκοόλ είναι σαν κάποιος να ακροβατεί επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί» σημειώνει η κυρία Τζανκόλι. «Εάν καταναλώσει αλκοόλ εντός των ενδεδειγμένων ορίων εμφανίζονται οφέλη για την υγεία του. Εάν αντιθέτως ξεπεράσει το όριο τα αποτελέσματα για την υγεία είναι αρνητικά».
Πηγέσ: top7news.gr fytokomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin