Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Και ο χυμός σταφυλιού είναι ωφέλιμος για την καρδιά

Η καρδιοπροστατευτική δράση ενός ποτηριού κρασί την ημέρα είναι γνωστή και επαρκώς τεκμηριωμένη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν μπορούν να αποκομίσουν το ίδιο όφελος από την κατανάλωση του μη ζυμωμένου «προγόνου» του κρασιού: τον χυμό των σταφυλιών.
Ο χυμός μπορεί να μη «χτυπάει» στο κεφάλι, αλλά όταν το θέμα είναι η προστασία της καρδιάς, μάλλον είναι εφάμιλλος με το κρασί.

Το αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες μπορεί να χαλαρώσει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης. Πολλές όμως από τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του κρασιού αποδίδονται στη ρεσβερατρόλη και τα φλαβονοειδή του, ουσίες που υπάρχουν και στον χυμό των σταφυλιών. 


Ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει ότι και ο χυμός μειώνει, μεταξύ των άλλων, τον κίνδυνο θρομβώσεως και εμποδίζει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη να συσσωρευτεί στις στεφανιαίες αρτηρίες και να τις αποφράξει.

Μελέτη που διενήργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν έδειξε πως έπειτα από δύο εβδομάδες, οι εθελοντές που έπιναν δύο ποτήρια χυμό σταφυλιού την ημέρα είχαν βελτιωμένη ροή αίματος στην καρδιά και μειωμένη οξείδωση της LDL (η οξειδωμένη LDL μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις αρτηρίες).

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού σταφυλιών μπορεί να ελαττώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Προσοχή όμως, γιατί μερικοί χυμοί του εμπορίου περιέχουν ζάχαρη και τεχνητά συστατικά. 

πηγή:  tanea.gr
.

Σταφύλια: διατροφική αξία και αντιοξειδωτική δράση

To σταφύλι προλαμβάνει το μεταβολικό σύνδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin