Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Το μέλι και ο βήχας!

Το μέλι είναι ένα φυσικό συστατικό το οποίο για πάνω από 4000 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί στην αγιουρβεδική ιατρική, στην οποία και χαρακτηρίστηκε ως ένα συστατικό που μπορούσε να προσφέρει ισορροπία στον οργανισμό.

Στην Αρχαία Αίγυπτο, το μέλι χρησιμοποιούταν τοπικά για τη θεραπεία των πληγών. Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης πίστευαν ότι η κατανάλωση μελιού θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού έχουν διερευνηθεί στη σύγχρονη εποχή, και υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Το μέλι εκτός από μοναδικό χρώμα και γεύση, έχει κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό, και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που είτε καταναλώνεται έτσι είτε προστίθεται σε προϊόντα όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής. Διαθέτει μια ασυνήθιστη χημική σύνθεση, που το καθιστά ένα φυσικό συστατικό που δε χαλάει, καθώς έχει μοναδικά μικρή περιεκτικότητα σε υγρασία και είναι όξινο, καθιστώντας το ένα απαγορευτικό περιβάλλον για τα βακτήρια και τους μικροοργανισμούς.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες το μέλι περιέχει μικρές ποσότητες από ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων της νιασίνης, ριβοφλαβίνης, παντοθενικού οξέος, ασβεστίου, χαλκού, σίδηρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φώσφορου, καλίου και ψευδάργυρου, οπότε ο οργανισμός εφοδιάζεται με πολλές θρεπτικές ουσίες.

Παράλληλα, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί κάποιος να λάβει από το μέλι, υπάρχουν και άλλες ιδιότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει, μία από αυτές είναι η δράση του στη μείωση του βήχα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οποίος οφείλεται σε προβλήματα της άνω αναπνευστικής οδού. Το μέλι είναι ένα συστατικό που μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο και τον ερεθισμό στο λαιμό, δημιουργώντας ένα προστατευτικό περίβλημα.

 πηγή: superfoods.gr
.

Το μέλι κάνει καλό στο νυχτερινό βήχα. Μια φθηνή και σαφώς χωρίς παρενέργειες λύση 

16 διαφορετικές, εκπληκτικές χρήσεις του μελιού

Μέλι: Ένα πανίσχυρο φυσικό επουλωτικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin