Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Αλόη «το φυτό της αθανασίας»

ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
«Tέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Tο πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο του χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει» αναφέρει ο Χριστόφορος Κολόμβος... Εχει δίκιο; Το όνομά της στα αραβικά σημαίνει «πικρή και γυαλιστερή ουσία». Ελιξίριο μακροζωίας και «γιατρικό» πολλών και διαφορετικών πολιτισμών από το 2200 π.X. Από το 1930 μελετώνται επιστημονικά, κυρίως από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι ιδιότητες του φυτού και η δυνατότητα χρήσης του στην ιατρική.

Η αλόη αν και μοιάζει με κάκτο, ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Είναι φυτό ποώδες, με χοντρά, χυμώδη φύλλα και κιτρινοκόκκινα λουλούδια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αποτελείται κατά 96% από νερό. Υπάρχουν περισσότερα από 350 είδη με γνωστότερη την Aloe Vera, το ζελέ της οποίας περιέχει περισσότερα από 75 συστατικά, η συνέργεια των οποίων ενισχύει τη δράση τους.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Είναι πηγή βιταμινών Β, C, Ε και β-καροτίνης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, σακχαρίτες (ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση της τροφής), ανθρακινόνες (παυσίπονες ουσίες) και σαλικυλικό οξύ.

Έχει την ικανότητα να διεισδύει στο δέρμα και να το καθαρίζει, αποτελεί φυσικό αναισθητικό, βελτιώνει τη λειτουργία των ιστών, επουλώνει τα τραύματα, έχει αντιβιοτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, τονώνει το ανοσοποιητικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, καθαρίζει τα έντερα και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Η Αλόη Βέρα μπορεί να φυτρώσει και να αναπτυχθεί ακόμα και σε φτωχά πετρώδη εδάφη, αρκεί να αποστραγγίζονται εύκολα και να έχουν ελαφρώς αλκαλικό PH. Η φύτευση γίνεται είτε απευθείας στη γη είτε σε γλάστρες, από Απρίλιο ως Αύγουστο. Φυτεύεται σε σειρές, σε καλά οργωμένο έδαφος. Συνιστάται η προστασία από ρεύματα του αέρα και η χρήση αρδευτικού συστήματος. Ανάλογα με το μέγεθος των φυτών, η φυτεία δίνει ικανοποιητική ποσότητα αλόης από το πρώτο έτος, όμως η παραγωγική διαδικασία θεωρείται κοπιαστική γιατί το μεγαλύτερο μέρος της συγκομιδής και της επεξεργασίας γίνεται χειρονακτικά. Υπολογίζεται πως 5.000 φυτά/στρέμμ. αποδίδουν 18 τόνους γέλη. Οι τιμές του νωπού προϊόντος είναι ευμετάβλητες και επηρεάζονται από την προσφορά και τη ζήτηση των προϊόντων στην αγορά. Η καλλιέργεια της αλόης μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση σε περιοχές με ξηροθερμικές συνθήκες, ωστόσο απαιτεί μεγάλη αρχική επένδυση σε εξοπλισμό για τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς.


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Εύκολο φυτό που θα χρειαστεί να φιλοξενήσετε στο εσωτερικό του σπιτιού σας όταν πέσει η θερμοκρασία. Αν παρατηρήσετε φύλλα λεπτά που σπάζουν στην μέση ποτίστε την περισσότερο. Αν εμφανίσει καφέ κηλίδες ποτίζετέ τη με εμφιαλωμένο νερό λόγω ευαισθησίας στο χλώριο. Τέλος, όταν οι νέοι βλαστοί της ψηλώσουν, κόψτε τους και φυτέψτε τους αλλού, για να μην αφαιρούν συστατικά από το ώριμο φυτό.


Tip
Στον τρίτο - τέταρτο χρόνο της ζωής της η αλόη έχει τη μέγιστη θεραπευτική δράση.

ΠΗΓΗ:imerisia.gr
.
 

Aλόη. Το φυτό που έχει πολλά και σημαντικά να προσφέρει

Αλόη: ένα φαρμακείο στη γλάστρα σας

Αλόη: Ένα αρχαίο φυτό με σύγχρονες ιδιότητες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin