Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Νέα δεδομένα για την ευεργετική δράση των ξηρών καρπών

Νέα μελέτη δείχνει πως η καθημερινή μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με βελτιωμένο προφίλ καρδιομεταβολικού κινδύνου σε εφήβους.
Ειδικότερα, φάνηκε πως οι έφηβοι που κατανάλωναν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 12,9 γραμμάρια ξηρούς καρπούς καθημερινά -ποσότητα που αντιστοιχεί σε κατανάλωση μιας μικρής χούφτας, τρεις φορές την εβδομάδα-, είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν μεταβολικό σύνδρομο, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου ξηρούς καρπούς.


Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε περισσότερους από 2.000 εφήβους, ηλικίας 12-19 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στη συλλογή δεδομένων κατά το διάστημα 2003-2010. Στο σύνολο των συμμετεχόντων, ένα μικρό ποσοστό, της τάξης του 9% περίπου, δήλωσε ότι καταναλώνει τουλάχιστον 12,9 γραμμάρια ξηρούς καρπούς ανά ημέρα, ενώ περισσότεροι από το 75% των εφήβων δήλωσαν ότι δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς.

Ακόμη, από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι κατανάλωση κάθε επιπλέον γραμμαρίου ξηρών καρπών ανά ημέρα σχετίζεται με περαιτέρω μείωση του κινδύνου εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, αλλά μόνο έως την ποσότητα των 50 γραμμαρίων, καθώς κατανάλωση πέραν αυτής της ποσότητας δεν φάνηκε να σχετίζεται με επιπλέον όφελος.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών έχει συνδεθεί από προηγούμενες μελέτες με βελτίωση μεταβολικών δεικτών σε ενήλικες αλλά όχι σε εφήβους. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η παρούσα μελέτη δείχνει μια συσχέτιση και δεν αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου σε εφήβους θα μειωθεί μέσω της κατανάλωσης ξηρών καρπών. Εν τούτοις, φαίνεται πως μια απλή διατροφική σύσταση θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει σημαντική επίδραση στη μεταβολική υγεία των εφήβων.
Πηγή: neadiatrofis.gr, zougla.gr

.
.

Καρύδια για την υγεία των αγγείων, την καρδιά, την μνήμη, την χοληστερίνη, τον διαβήτη, τον καρκίνο, τον ύπνο και την αντρική γονιμότητα 

Τι προσφέρουν οι ξηροί καρποί στον οργανισμό μας

Κάστανο: Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Blog Widget by LinkWithin